Siegfried Mureșan, PNL, desemnat co-negociator șef al Parlamentului European pentru viitorul Buget pe șapte ani al UE, în valoare de 1.300 de miliarde de euro

Siegfried Mureșan, PNL, desemnat co-negociator șef al Parlamentului European pentru viitorul Buget pe șapte ani al UE, în valoare de 1.300 de miliarde de euro

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European negociator-șef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene (UE) post-2027. Bugetul multianual al UE, întins pe 7 ani, are o valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro (1300 de miliarde de euro) și este instrumentul din care statele membre, inclusiv România, primesc cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile pentru investiții și pentru subvențiile agricole, potrivit unui comunicat de presă.

Vor exista doi negociatori-șefi ai Parlamentului European. Siegfried Mureșan a fost desemnat negociator din partea Grupului PPE, cel mare grup politic din Parlament, urmând ca, în viitorul apropiat, să fie desemnat un negociator și din partea Grupului Socialiștilor Europeni, al doilea grup ca mărime din legislativul european.

Din actualul exercițiu financiar multianual, 2021 – 2027, România beneficiază de aproximativ 46 de miliarde de euro. La acești bani se adaugă și sumele din PNRR.

Siegfried Mureșan este primul europarlamentar din România care îndeplinește acest rol.

„În această muncă legislativă importantă, voi folosi toată experiența pe care am dobândit-o ca negociator-șef al bugetelor anuale ale Uniunii Europene din 2018 și 2024, precum și ca negociator-șef al Mecanismului European de Redresare și Reziliență în valoare de 800 de miliarde de euro, din care este finanțat și Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Ca europarlamentar român, obiectivul meu principal va fi să apăr interesele României și să obțin în negocieri cel mai mare nivel posibil de fonduri europene pentru țara noastră”, a declarat Mureșan.

El a adăugat că ”pe de-o parte, oamenii au așteptări clare de la Uniunea Europeană să gestioneze mai bine noile provocări ale continentului, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranța și migrația. Pe de altă parte, este important să oferim o finanțare adecvată și priorităților tradiționale ale Uniunii Europene, precum agricultura și coeziunea. Finanțarea adecvată a agriculturii este necesară pentru a garanta siguranța alimentară a Europei. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre țările membre. Avem în continuare nevoie în Europa de aceste două politici. Sunt politici foarte importante mai ales pentru România și le voi apăra în negocieri.

Următorul pas este ca Parlamentul European să își stabilească prioritățile privind bugetul multianual al Uniunii Europene. Acestea vor fi transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în proiectul de buget.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane