Siegfried Mureșan: Pericolul este efectiv zero ca sumele alocate României să fie reduse
Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Suma care revine României ca parte a politicii de coeziune și a fondurilor pentru agricultură este fixă pe cei șapte ani de zile și este trecut în regulamentul Cadrului Financiar Multianual (CFM) articolul conform căruia anvelopele naționale nu pot fi modificate de-a lungul celor 7 ani, a declarat joi eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European (PE).
Siegfried Mureșan a participat miercuri la audierea din cadrul Comisiei pentru Bugete a PE la care a fost invitată vicepreședinta Comisiei Europene (CE), Kristalina Gheorghieva, pentru a discuta despre revizuirea CFM pentru perioada 2014-2020.
"Prioritățile pe șapte ani au fost stabilite în 2013, anumite lucruri se mai schimbă, și de aceea este nevoie de o revizuire. Această revizuire prevede următoarele lucruri: instituirea unei rezerve de criză din bani nefolosiți care să fie accesați dacă se întâmplă ceva neprevăzut, sporirea alocărilor pentru cercetare, dezvoltare și infrastructură, sporirea alocărilor pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor", a afirmat Mureșan în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români.
"Acum, ce ne interesează pe noi în România foarte mult, ne interesează dacă politica de coeziune rămâne neatinsă, sau nu, și am văzut în special în ultimele săptămâni preocupări ale unor oameni politici care sunt fie populiști, fie necunoscători, care spun că fermierii români pierd bani sau pierdem bani de la politica de coeziune și se duc la refugiați. Răspunsul meu este foarte clar — nimic mai fals", a adăugat eurodeputatul Partidului Mișcarea Populară, din grupul PPE.
El a subliniat că "toate fondurile care vin ca urmare a politicii de coeziune și a Politicii Agricole Comune (PAC) sunt parte a anvelopelor naționale, adică au fost negociate de președintele României în anul 2013".
Suma care revine României ca parte a politicii de coeziune și a fondurilor pentru agricultură este fixă pe cei șapte ani de zile și este trecut în regulamentul CFM un articol conform căruia anvelopele naționale nu pot fi modificate de-a lungul acestei perioade.
"Acest articol există și nu a fost modificat niciodată în trecut, fiindcă nemodificarea anvelopelor naționale este un principiu fundamental al bugetului multianual. Adică spui fiecărui stat câți bani îi revin pentru următorii șapte ani pentru a se putea organiza și a-și planifica autostrăzile, căile ferate, podurile și așa mai departe", a declarat Siegfried Mureșan.
"Deci, dacă un fost cancelar austriac spune că dacă nu primiți refugiați, vă tăiem fonduri de coeziune, eu rămân relaxat și nu fac decât să-l trimit să citească legea, care spune foarte clar că aceste fonduri nu pot fi reduse de-a lungul celor șapte ani. De aceea, și politicienilor care încearcă, din prea multă mândrie că sunt români, să inducă impresia că UE reduce fondurile de coeziune sau fondurile agricole destinate României, le spun că e greșit, nici nu se poate", a precizat vicepreședintele Comisiei pentru Bugete a PE.
El a dat asigurări că UE nu încearcă să reducă fondurile de coeziune destinate României și nici nu va face acest lucru. "Fiecare cent din politica de coeziune sau destinat fermierilor din România este sigur și nu poate fi luat până în anul 2020, indiferent ce se întâmplă, indiferent ce criză, ce inundații, catastrofă sau câte milioane de refugiați vin", a subliniat eurodeputatul din grupul PPE.
"România pierde bani într-o singură situație: dacă nu-i absoarbe. Așa cum s-a întâmplat în exercițiul bugetar anterior, când, din cauza guvernelor incompetente, nu am fost capabili să ne absorbim fondurile. Pe bugetul din 2007-2013 a existat permisiunea de a absorbi fondurile până la 31 decembrie 2015. Acum s-au trimis ultimele facturi, se închid conturile și vom vedea câți bani am pierdut. Dar nu i-am pierdut fiindcă ni i-a luat UE, ci i-am pierdut fiindcă nu am fost noi în stare să-i absorbim", a mai afirmat el.
"Pericolul este efectiv zero ca sumele alocate României să fie reduse. În plus, nu a încercat nimeni, niciodată, din 2014, să ne reducă aceste sume", a spus Mureșan.
AGERPRES/ (AS — editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Simona Aruștei)