Siegfried Mureșan: Decizia Guvernului privind creșterea accizei la combustibil pune economia într-un pericol major
Europarlamentarul Siegfried Mureșan afirmă că decizia Guvernului privind creșterea accizei la combustibil pune economia României într-un "pericol major" și va avea ca efect un mediu de afaceri sufocat, mai puțină creștere economică, mai puține locuri de muncă și creșteri de prețuri.
Europarlamentarul adaugă că în urma acestei decizii "cel mai puternic vor fi afectați oamenii cu venituri mici".
"Măsura este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Banca Națională a României (BNR) a revizuit astăzi în creștere, la 1,9%, prognoza de inflație pentru finalul anului 2017. Asta înseamnă că prețurile vor crește și mai mult, în special la bunurile de consum. Inflația de peste 2% este o veste îngrijorătoare, ne aducem aminte din trecut ce lucru rău a însemnat o inflație mare", spune Mureșan.
El consideră, totodată, că argumentul oferit de Guvern, potrivit căruia acciza este în prezent sub nivelul din alte state ale Uniunii Europene, este unul "înșelător".
"Obligația Guvernului este să asigure un cadru fiscal în care companiile se pot dezvolta, pot investi, pot genera creștere economică și noi locuri de muncă. Or, această taxă nu poate fi privită izolat. Este parte a planului nostru de a asigura competitivitatea economiei noastre, dar mărind o taxă nu facem altceva decât să afectăm competitivitatea dacă nu luăm alte măsuri care să o crească. Creșterea accizei la combustibil ne va face mai puțin competitivi decât alte state din regiune, lucru care înseamnă investiții mai puține și economie mai slabă", susține europarlamentarul.
Mureșan spune, de asemenea, că este normal ca în România și Bulgaria acciza să fie mai mică decât în alte state europene, căci "trebuie să creăm acel cadru fiscal necesar dezvoltării și reducerii decalajului dintre noi și statele europene dezvoltate".
"Dacă creștem acciza la nivelul celorlalte state, nu vom recupera niciodată decalajul economic. Guvernul PSD — ALDE trebuie să înțeleagă că bugetul de stat într-o economie nu se consolidează ca în epoca medievală, mărind birurile celor care duc în spate greul unei țări", conchide europarlamentarul.
AGERPRES