Siegfried Mureșan: Ca românilor să nu le fie teamă de Europa cu două viteze, acceptați-ne în Schengen acum

Siegfried Mureșan: Ca românilor să nu le fie teamă de Europa cu două viteze, acceptați-ne în Schengen acum

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat, duminică, la Alba Iulia, că mesajul cu care șeful statului și guvernul trebuie să-l transmită în Europa e ca țara noastră să fie acceptată în Schengen acum pentru ca românii să nu fie suspicioși atunci când se discută de Europa cu două viteze.

'Pe bună dreptate, noi dacă auzim de Europa cu două viteze, ne e teamă fiindcă ne gândim: principalii pași de integrare, Euro și Schengen, sunt acei pași de integrare la care noi încă nu am participat. Deși la Schengen știm foarte exact că îndeplinim condițiile de aderare, condițiile tehnice și decizia nu se ia în favoarea noastră. De aceea, vreau să spun foarte clar: pentru a nu ne mai fi teamă de Europa cu două viteze, mesajul pe care președintele și Guvernul trebuie să-l transmită în Europa este următorul: 'ca poporului român să nu-i mai fie teamă de Europa cu două viteze, trebuie să ne acceptați în Schengen acum, fiindcă îndeplinim condițiile'. Acesta este mesajul cu care președintele României și miniștrii trebuie să meargă în negocieri. 'Vreți să discutăm de Europa cu două viteze, să nu fim suspicioși, acceptați-ne în Schengen acum, fiindcă îndeplinim condițiile'', a spus, într-o conferință de presă, Siegfried Mureșan.

Raportor și negociator șef al Parlamentului European pe bugetul UE pentru 2018, Siegfried Mureșan a opinat că Uniunea Europeană (UE) trebuie reformată, actualizată, pentru a putea face față provocărilor prezentului și viitorului. 'Și acest proces de îmbunătățire a UE, de actualizare a ei este un proces firesc. Deci la fel cum la nivel național statul trebuie mereu reformat, instituțiile trebuie reformate, economia trebuie reformată, la fel și la nivel european. Deci UE trebuie actualizată pentru a face față noilor provocări — terorismul, securitate, migrație, schimbările de climă, necesitatea de a ne asigura furnizarea electrică', a apreciat Mureșan.

Europarlamentarul a adăugat că întrebarea e cum va fi reformată UE.

'Scenariul pe care eu îl prefer este ca toate statele UE, toate cele 27 de state rămase după ieșirea Marii Britanii, să meargă împreună în aceeași direcție. Acesta este scenariul pe care eu îl prefer. Întrebarea este: e realist, de vreme ce vedem un arhetip diferit de integrare la nivelul diferitelor state membre, unele doresc mai multă integrare și altele doresc mai puțină integrare. De aceea s-a născut această idee care spune 'cei care doresc mai multă integrare să poată participa, să se poată integra fără a putea fi reținuți de acele state care poate nu doresc o integrare'. De exemplu, avem acel acord de liber schimb cu Canada, un acord bun pentru noi și în contextul acelui acord ne-a și adus liberalizarea regimului de vize cu Canada. Parlamentul Valoniei se opunea acelui acord și exista riscul ca tot acordul să eșueze', a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureșan a menționat că există în prezent acea gândire prin care să li se dea posibilitatea acelor state care doresc să facă mai mult să se integreze mai mult, fără a fi reținute de acele state care poate nu doresc să se integreze.

'Aici, România trebuie să facă următoarele lucruri și mesajul meu clar pentru președinte, pentru ministere, pentru diplomați, e următorul. Unu, participați la această dezbatere, spuneți ce e bine pentru România și oferiți argumente, nu refuzați dezbaterea', a declarat europarlamentarul.

Mureșan a adăugat că dacă vor exista pași de integrare europeană la care nu participă toate statele membre, atunci factorul de decizie român trebuie să spună următorul lucru: 'vrem ca la fiecare pas de integrare, fiecare stat să decidă dacă participă sau nu și nimeni altcineva să nu decidă pentru noi, adică să nu existe criterii prestabilite pe care dacă nu le îndeplinești, să fii exclus'.

Toți pașii de integrare trebuie să fie deschiși tuturor statelor membre și fiecare să hotărască dacă participă sau nu. 'Și atunci nu există niciun risc de a fi lăsați pe dinafară. Și asta spune de fapt și Declarația de la Roma: 'preferăm să înaintăm cu toții, 27, în toate domeniile, dar dacă în unele domenii un stat nu dorește să participe, atunci nu-l împiedică nimeni să nu participe, dar nici acele state care doresc să se integreze mai mult nu pot fi împiedicate să o facă'. Deci trebuie să avem grijă cum purtăm această dezbatere, ea poate fi periculoasă, dar cu condițiile potrivite eu nu cred că sunt riscuri pentru noi', a conchis europarlamentarul.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...