„Sicrie mobile”/Dovada că Rusia este un mit doar pentru proști...

„Sicrie mobile”/Dovada că Rusia este un mit doar pentru proști...

Tancurile rusești aruncate în aer sunt doar cel mai recent semn că invazia Ucrainei de către Rusia nu merge conform planului.

Se crede că sute de tancuri rusești au fost distruse de când Moscova și-a lansat ofensiva, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, estimând luni, 25 aprilie, că rușii au pierdut circa 580. Dar problemele Moscovei nu au legătură numai cu numărul mare de tancuri pe care le-a pierdut. Experții spun că imaginile de pe câmpul de luptă arată că tancurile rusești suferă de un defect pe care armatele occidentale îl cunosc de zeci de ani și îl numesc „efectul jack-in-the-box”. Moscova, spun ei, ar fi trebuit să remarce din timp problema.

Problema se referă la modul în care este depozitată muniția tancurilor. Spre deosebire de tancurile occidentale moderne, cele rusești poartă mai multe obuze în turelele lor. Acest lucru le face extrem de vulnerabile, deoarece chiar și o lovitură indirectă poate declanșa o reacție în lanț care poate duce la explozia întregului depozit de muniție de până la 40 de obuze.

Unda de șoc rezultată poate fi suficientă pentru a arunca turela tancului la înălțimea unei clădiri cu două etaje, așa cum se poate vedea într-un videoclip recent de pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

„La ceea ce asistăm la tancurile rusești este o defecțiune de proiectare”, a declarat Sam Bendett, consilier al Programului de studii rusești la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

„Orice lovitură reușită... aprinde rapid muniția provocând o explozie masivă, iar turela este literalmente aruncată în aer”.

Defectul înseamnă că echipajul tancului, format de obicei din doi bărbați în turelă și un al treilea care conduce sunt victime aproape sigure, a afirmat Nicholas Drummond, un analist al industriei de apărare specializat în război terestru și fost ofițer al armatei britanice.

„Dacă nu ieși în prima secundă, ești prăjit”, a explicat el.

Efectul „jack-in-the-box”

Drummond a spus că exploziile munițiilor cauzează probleme pentru aproape toate vehiculele blindate pe care Rusia le folosește în Ucraina. El a dat exemplul vehiculului de luptă de infanterie BMD-4, de obicei ocupat cu până la trei membri ai echipajului și capabil să transporte încă cinci soldați. El a spus că BMD-4 era un „sicriu mobil” care a fost „complet distrus” când a fost lovit de o rachetă.

Defectul de proiectare al tancurile sale ar trebui să fie deosebit de supărător pentru Moscova, deoarece problemele au fost atât de larg raportate. Aceste defecte au intrat în atenția armatelor occidentale în timpul războaielor din Golf împotriva Irakului în 1991 și 2003, când un număr mare de tancuri T-72 de fabricație rusă ale armatei irakiene au suferit aceeași soartă - turelele fiind aruncate din corpurile tancurilor cu rachete antitanc.

Drummond a spus că Rusia nu a învățat lecțiile din Irak și că, în consecință, multe dintre tancurile sale din Ucraina prezentau defecte de design similare cu sistemele lor de rachete cu încărcare automată.

Când seria T-90 - succesorul lui T-72 - a intrat în funcțiune în 1992, blindajul său a fost îmbunătățit, dar sistemul său de încărcare a rachetelor a rămas similar cu cel al predecesorului său, lăsându-l la fel de vulnerabil, a spus Drummond. T-80, un alt tanc rusesc aflat în acțiune în invazia Ucrainei, are un sistem similar de încărcare a rachetelor.

Există câteva beneficii pentru un astfel de sistem. Bendett, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, a spus că Rusia a ales acest sistem pentru a economisi spațiu și pentru a oferi tancurilor un profil mai scăzut, făcându-le mai greu de lovit în luptă.

„(Armatele occidentale) au învățat toate din Războiul din Golf și din tancurile distruse în acel timp, că trebuie compartimentată muniția”, a spus Drummond. El a dat exemplul vehiculelor de luptă ale infanteriei Stryker ale armatei americane dezvoltate după primul război din Irak. "Acesta are o turelă care stă deasupra, iar acea turelă nu intră în compartimentul echipajului. Se așază pur și simplu deasupra și toată muniția este în interiorul acelei turele", a spus el. „Deci, dacă turela este lovită și aruncată în aer, echipajul este încă în siguranță dedesubt. Acesta este un design foarte inteligent”.

Greu de înlocuit

Nu există o modalitate ușoară de a ști câte tancuri rusești au fost distruse în Ucraina. Site-ul de monitorizare a informațiilor cu sursă deschisă Oryx a declarat pe 28 aprilie că cel puțin 300 de tancuri rusești au fost distruse, iar alte 279 au fost fie avariate, fie abandonate, fie capturate.

Cu toate acestea, site-ul numără doar cazurile în care există dovezi vizuale, așa că pierderile rusești ar putea fi mult mai mari.

Și aceste pierderi nu sunt doar legate de echipamente. Când Wallace, secretarul britanic al Apărării, a oferit Camerei Comunelor estimarea a 580 de tancuri pierdute, el a mai spus că peste 15.000 de militari ruși au fost uciși în timpul invaziei. Este greu de știut câți dintre aceștia sunt membri ai echipajelor tancurilor, dar cu siguranță nu există îndoială că echipajele nu sunt ușor de înlocuit.

Antrenarea unui echipaj de tanc poate dura până la 12 luni, a spus Aleski Roinila, un fost membru al echipajului de tanc din Forțele de Apărare finlandeze, „și asta este considerat rapid”.

Ca Rusia să înlocuiască sute de echipaje în acest moment al războiului ar fi o problemă grea, mai ales când tancurile pe care se așteaptă să le folosească sunt atât de defecte.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…