Sibiu: Spitalele, asaltate în ultimele 48 de ore de zeci de pacienți înțepați de căpușe, majoritatea copii
Aproape toate spitalele din județul Sibiu au fost asaltate în weekend de pacienți înțepați de căpușe, cei mai mulți fiind copii, înregistrându-se 41 astfel de cazuri, mai mult de jumătate din totalul celor monitorizate săptămâna trecută, a declarat luni, pentru AGERPRES, Krisztina Gaal, de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului.
"Doar în weekend s-au înregistrat 41 de cazuri de sibieni înțepați de căpușe care s-au prezentat la spital. Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență au fost înregistrate 14 cazuri, la Pediatrie, 17, la Spitalul Militar, patru cazuri, la Spitalul Municipal din Mediaș, patru cazuri și două la Spitalul din Cisnădie. De luni până duminică, la spitalele din județul Sibiu s-au înregistrat 63 de cazuri de înțepături de căpușe, din care, 27 la Pediatrie", a explicat Krisztina Gaal.
Potrivit reprezentantei DSP Sibiu, în acest an, la spitalele din Sibiu au fost tratați 294 de sibieni, cu înțepături de căpușe. În acest an nu s-a înregistrat niciun caz nou de boală Lyme, afecțiune cauzată de înțepătura de căpușă.
Specialiștii se așteptau la o creștere a numărului de pacienți înțepați de căpușe, ca urmare a încălzirii vremii și creșterii numărului activităților în aer liber.
"Ne așteptam la această creștere a numărului de cazuri, mai ales că în weekend au fost activități multe în aer liber, spre exemplu Noaptea Muzeelor, un festival al familiei în Parcul Sub Arini. În perioada aceasta tot timpul creștea numărul de înțepături de căpușe", a spus Krisztina Gaal.
Specialiștii recomandă curățarea mâinilor și a picioarelor, a hainelor și mai ales folosirea de spray-uri anti-căpușe, care se pot aplica atât pe piele, cât și pe haine.
Din cauza îngrijorării populației, județul Sibiu fiind, în anii anteriori, primul în România din punct de vedere al numărului de cetățeni înțepați de căpușe, Primăria Sibiu a anunțat, sâmbătă, că în această săptămână va semna contractul pentru dezinsecția în municipiu .
"Primăria Sibiu este pregătită să acționeze în sensul reducerii populației de căpușe în municipiul Sibiu. Ca în fiecare an, instituția va contracta serviciile de dezinsecție. Procedura de achiziție este deja în curs și se estimează că săptămâna viitoare se va semna contractul. Precizăm faptul că pulverizarea substanțelor împotriva căpușelor se va face la începutul lunii iunie, când ploile nu vor mai fi atât de însemnate cantitativ, permițând substanței active să acționeze odată ajunsă în vegetație, înainte de a fi spălată de ploaie. Ca măsură adițională și ca o activitate continuă, Serviciul Parcuri și Zone Verzi va continua să cosească vegetația de pe domeniul public pentru a împiedica înmulțirea căpușelor", se arată în comunicatul Primăriei Sibiu remis, sâmbătă, AGERPRES.
Aproape 600 de sibieni au semnat, până luni, o petiție prin care cer primăriei municipiului să verifice urgent produsele folosite pentru dezinsecție în oraș , ei temându-se de boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă, potrivit site-ului www.petitieonline.com.
"Solicităm Primăriei Sibiu să solicite teste de analiză pentru dezinfectanții folosiți pentru dezinsecțiile împotriva căpușelor. Solicităm Primăriei să verifice firma care a câștigat contractul pentru dezinsecțiile din spațiile verzi cu privire la calitatea dezinsecțiilor plătite din bani publici", se arată în petiție.
Direcția de Sănătate Publică a județului a avertizat vineri că a crescut numărul sibienilor înțepați de căpușe.
DSP se așteaptă la "o creștere a numărului de cazuri în următoarele 3-4 săptămâni".
În urmă cu două săptămâni, DSP Sibiu a lansat o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor de căpușe. "Alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe", conform DSP Sibiu.
În anul 2015, 1.713 sibieni au fost înregistrați cu înțepături de căpușe, față de 985, în anul 2014. DSP Sibiu a precizat că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.
AGERPRES/(A, AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Nona Jalbă, editor online: Simona Aruștei)