Sibiu: Primul protest pentru sănătate, la care s-au coalizat medicii, asistente, pacienții și familiile acestora

Sibiu: Primul protest pentru sănătate, la care s-au coalizat medicii, asistente, pacienții și familiile acestora

Pentru prima dată în ultimii ani, la Sibiu a avut loc un marș pașnic de protest, la care s-au coalizat peste 200 de părinți, copiii lor, medici și asistente de la de Pediatrie, toți cerând construcția unui spital nou sau cel puțin găsirea unei soluții ca actualul spital să aibă toate secțiile într-o singură clădire, pentru binele pacienților.

Timp de aproape două ore, participanții au mărșăluit pașnic la protestul 'Împreună pentru sănătate', sprijinit în mod special de mamele din Asociația Mâini Unite. "Ne facem bine cu dragoste!" și "Fără traume în spital" sunt doar două din lozincile afișate de mame pe pancarde.

"Chiar suntem convinși că ne putem face toți bine cu dragoste. Este esențial ca părinții să-și poată susține cu dragoste copiii bolnavi internați. Multe din probleme s-au rezolvat, dar mai sunt unele probleme punctuale. E important să schimbăm lucrurile în bine", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Gabriela Stănescu Hila — Asociația Mâini Unite Sibiu.

La marș au participat și câțiva medici de la Pediatria sibiană, în frunte cu directorul Stelian Banciu. Acesta este convins că Spitalul de Pediatrie din Sibiu a devenit și va rămâne un spital al copiilor, unde deja a început schimbarea de mentalitate, ca să existe o bună colaborare între cadrele medicale și părinți, pentru binele copiilor internați.

Părinții cer un spital nou, însă acesta ar putea fi construit de primărie.

Primarul interimar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a declarat recent pentru AGERPRES, despre marșul din 1 iunie, organizat de medicii de la Pediatrie și de părinții copiilor internați aici că "este o inițiativă pe care o apreciază", însă este conștientă că "problemele sistemului sanitar din România afectează spitalele".

Potrivit primarului interimar, odată cu numirea noului manager, problema punctuală a internării copiilor fără părinți și-a găsit rezolvare. Fodor a precizat însă că, totuși, problemele sistemului sanitar din România rămân și afectează în continuare funcționarea spitalelor.

"De aceea, conștienți de faptul că este necesară o schimbare profundă a întregului sistem medical, unii doctori de la Spitalul de Pediatrie și-au exprimat intenția de a participa alături de părinți la acest marș, o abordare nouă și binevenită din partea lor", a spus primarul interimar al Sibiului.

În urma unui protest scris la Ministerul Sănătății, făcut de părinții nemulțumiți că nu li se permite internarea cu copiii la Secția Infecțioase de la Pediatrie, a fost schimbat directorul spitalului sibian și se pot interna mamele cu micii pacienți.

Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au atenționat, la începutul lunii mai, public, printr-un comunicat, că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, este un drept și nu un privilegiu. Înainte de acest scandal, erau trei locuri pentru mamele care voiau să se interneze alături de copii. Până în luna august, când se va termina mansardarea Secției de Infecțioase și vor fi locuri mai multe, conducerea spitalului promite zece paturi pentru mame. În mod curent nu există mai mult de cinci solicitări, concomitent, din partea mamelor, de a sta cu copiii.

Medicii recunosc că au comunicat greșit cu părinții copiilor bolnavi, interzicându-le mamelor dreptul de a sta cu pruncii în spital. Pentru a evita noi scandaluri la Pediatrie, primarul Sibiului i-a cerut demisia directorului acestui spital, Alexandru Mihuț, imediat după sosirea la Sibiu a sesizării Ministerului Sănătății.

La Spitalul de Pediatrie din Sibiu vor fi angajați trei psihologi și vor fi atrași voluntari, care să-i ajute atât pe părinții copiilor bolnavi, dar și pe medici să comunice fără a mai izbucni conflicte.

Spitalul de Pediatrie din Municipiul Sibiu este un spital regional de urgență, unde sunt aduși copii bolnavi și din județele limitrofe.

AGERPRES/(A,AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”