Sibiu: Primarul din Copșa Mică anunță că pleacă pe jos spre capitală, exasperat de problema apei potabile

Sibiu: Primarul din Copșa Mică anunță că pleacă pe jos spre capitală, exasperat de problema apei potabile

Primarul orașului Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache, a anunțat, joi, că intenționează să plece într-un marș pe jos spre capitală, dorind astfel să atragă atenția autorităților centrale cu privire la problema apei potabile din localitate.

Sursa foto: www.copsa-mica.ro

"Cu 11 ani în urmă România își dorea foarte mult sa adere la Europa, dar avea foarte multe probleme de rezolvat, printre care și capitolul de aderare 22 pentru mediu. Așa că a propus rapid orașului Copșa Mică și Zlatnei (două puncte fierbinți pe harta Romaniei ) câteva proiecte de infrastructură, pentru a bifa acțiunile de mediu. Astfel, România semnează acordul cu Europa și devine al 26 stat european, dar proiectele pornite nu mai sunt de actualitate, așa că guvernul următor stopează finanțarea lor. Administrația din Copșa a făcut toate demersurile normale pentru a debloca situația, depune zeci de kilograme de documente, cereri, plângeri, petiții. Anticamera la ministere devine ceva normal, firmele angrenate în proiecte cheamă în judecată primăria și impun penalități, primăria cheamă în garanție Ministerul Mediului, cel care a cauzat penalitățile, și pierde!", afirmă primarul, într-un comunicat transmis AGERPRES.

El adaugă că în prezent orașul Copșa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparține tot ministerului, iar prețul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi, fiind vorba de cel mai mare preț plătit în România pentru o apă care de fapt nu este potabilă.

"Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mureș) dorește să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru niște servicii pe care nu le prestează: pentru o apă brută neconformă (care pute). Barajul nu este întreținut și sursa de apă nu este în zona de protecție. Pentru aceste pretenții absurde ne judecăm în instanța. Încercăm imposibilul, cum ar fi să trecem apa de proastă calitate printr-o stație improprie, pe care am moștenit-o de la defuncta societate metalurgică din oraș și o folosim. Evident că, pentru că nu avem stație și de epurare tot același minister prin același administrator ne amendează lunar pentru deversările în Târnavă. Ca totul să fie perfect pentru autorități, e posibil să pierdem în instanță cu ABA Mureș! Și să avem și cea mai scumpă apă nepotabilă din România. Apoi plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul și ... cumpărăm cea mai scumpă apă!", argumentează edilul din Copșa Mică.

Daniel Tudor Mihalache subliniază că prin acest marș dorește să atragă "atenția guvernelor și instituțiilor să respecte legile și angajamentele, judecătorilor să fie responsabili și președintelui să se garanteze că sistemele acestea funcționează normal și logic, nu aberant".

"Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema Apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înțeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI, mai ales când trăim într-o comunitate europeană. Oricine poate înțelege dacă e ceva imposibil, dar nu este. Este frustrant să trăiești cu senzația că guvernele și structurile sale depun eforturi tocmai pentru a împiedica normalul. De aceea, acum voi face din nou acest drum, dar nu cu mașina sau cu trenul, ci pe jos, într-un pelerinaj pentru ca autoritățile să ne permită să avem o viață normală", concluzionează primarul din Copșa Mică.

AGERPRES / (AS — editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”