Sibiu: Poliţiştii au reţinut 12 bărbaţi, printre care şi angajaţi ai unui ocol silvic, pentru furt de lemne
Poliţiştii sibieni au reţinut 12 bărbaţi din trei comune din judeţ, acuzaţi că ar fi tăiat ilegal peste o sută de arbori şi ar fi furat lemn în valoare de un sfert de milion de lei, printre ei numărându-se şi angajaţi ai unui ocol silvic, potrivit comunicatelor de presă transmise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
"12 persoane au fost reţinute ieri (miercuri n.red.) în urma celor 14 percheziţii efectuate la primele ore ale dimineţii. Printre infracţiunile care fac obiectul acestui dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu se numără constituirea unui grup infracţional organizat, furt de material lemnos, instigare la tăiere ilegală de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal, instigare la delapidare, delapidare şi complicitate la delapidare", se arată în comunicatul IPJ Sibiu.
Potrivit sursei citate, "prejudiciul este estimat la aproximativ 229.000 de lei, fără TVA, respectiv valoarea a 402,341 mc de material lemnos, care ar fi fost tăiat şi sustras ilegal".
În urma percheziţiilor efectuate şi a audierii persoanelor vizate în dosar, s-a dispus măsura reţinerii pe baza de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore a 12 persoane bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 33 şi 56 de ani, domiciliaţi în comunele Cristian, Orlat şi Gura Râului.
Grupul infracţional din care făceau parte şi angajaţi ai ocolului silvic şi-a început activitatea în 2020, potrivit procurorilor.
"La sfârşitul anului 2020 mai multe persoane (angajaţi ai unui ocol silvic şi administratori ai unor societăţi comerciale ce desfăşoară activitate de exploatare a materialului lemnos) au constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic. Astfel, în perioada decembrie 2020 - iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA. Totodată, în cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a mai anunţat că va sesiza, joi, judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de 9 inculpaţi, faţă de ceilalţi analizându-se posibilitatea luării măsurii preventive a controlului judiciar de către procuror. AGERPRES / (AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruștei)