Sibiu: O avalanşă a rupt căsuţele de lemn de la Bâlea Lac, unde zăpada a depăşit un metru jumătate

Sibiu: O avalanşă a rupt căsuţele de lemn de la Bâlea Lac, unde zăpada a depăşit un metru jumătate

O avalanşă de mari dimensiuni a rupt căsuţele de lemn ale comercianţilor din parcarea din apropierea cabanelor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, unde există risc mare de producere de noi avalanşe şi a fost măsurat cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo din România, de 155 de centimetri.

Potrivit site-ului de specialitate www.avalanseincarpati.ro , avalanşa, care a curs de pe vârful muntelui până în parcare, unde erau căsuţele de lemn, s-a declanşat în noaptea de duminică spre luni. Din relatările unuia dintre salvamontiştii de la Bâlea Lac, reiese că avalanşa a ajuns aproape de Cabana Bâlea Lac, până pe Lacul Bâlea şi în proximitatea Bazei Salvamont.

"Avalanşa Bâlea Lac a trecut de parcarea de la Paltinu şi a mutat/rupt căsuţele. S-a oprit pe drumul de asfalt în drept cu celelalte căsuţe aproape în drept cu baza Salvamont. S-a rupt aproape toată căldarea de la balcoane, inclusiv pe lac a ajuns", a declarat salvamontistul Dan Popescu, citat de www.avalanseincarpati.ro

Meteorologii avertizează marţi că riscul de avalanşă la Bâlea Lac este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci.

Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă. Până la Bâlea Cascadă, turiştii pot merge cu maşinile pe Transfăgărăşan, şoseaua fiind deszăpezită, însă se circulă în condiţii de iarnă.

Turiştii care vor să schieze la Bâlea Lac, unde nu există pârtii amenajate, sunt sfătuiţi să solicite informaţii de la salvamontiştii din zonă.

"Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munţilor Făgăraşului de pe teritoriul judeţului Sibiu sunt închise accesului turiştilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, SPJ Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele închise. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă (încălţăminte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet, beţe de schi), dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă, respectiv: sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Alpiniştilor care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a munţilor Făgăraşului le solicităm să anunţe SPJ Salvamont Sibiu perioada şi traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile", a anunţat, recent, şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…