Sibiu: Cei doi psihiatri din dosarul testării ilegale de medicamente nu au fost reținuți; activitatea spitalului e normală
Activitatea Spitalului de Psihiatrie 'Dr. Gheorghe Preda' din Sibiu nu este afectată de ancheta procurorilor Parchetului General în dosarul testărilor ilegale de medicamente, iar cei doi medici care au fost anchetați, Bogdan Păcală și Ghiorghe Talău, sunt la serviciu, ei nefiind reținuți, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Denisa Nicoară, directoarea spitalului.
"Cei doi medici sunt la spital. La noi au fost verificate numai documente. Activitatea spitalului se desfășoară normal", a explicat Denisa Nicoară, directoarea Spitalului de Psihiatrie 'Dr. Gheorghe Preda' din Sibiu.
Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice de la Sibiu au ridicat, marți, o serie de documente de la Psihiatria din oraș, în cadrul unei anchete care vizează modul de desfășurare a studiilor clinice în mai multe spitale din țară, potrivit unui comunicat al spitalului remis miercuri AGERPRES. Au fost anchetați "dr. Bogdan Păcală, care nu a înrolat nici un pacient în studiu clinic, și dr. Ghiorghe Talău, care a avut înrolați doar doi pacienți în cadrul studiului".
Conducerea Spitalului de Pshiatrie din Sibiu suține că "studiul clinic al celor doi investigatori se desfășoară în mod legal, conform principiilor de bună practica clinică, având toate avizele necesare emise de Autoritățile competente (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Comisia Națională de Etică)."
Un al treilea medic de la Psihiatria sibiană, dr. Cosmina Muntean, a desfășurat studiul la o clinică privată, potrivit spitalului.
"Spitalul a deținut și deține autorizația de desfășurare a studiilor clinice nr. 327 din data de 09.11.2015, eliberată de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Practicile menționate a se desfășura în unele spitale din țară date publicității nu pot fi asociate cu instituția noastră, alăturarea acestora cu numele medicilor psihiatrii din Spitalului de Psihiatrie' Dr. Gheorghe Preda' Sibiu aducând un prejudiciu de imagine atât spitalului cât și medicilor în cauză. Precizăm că în Spitalul de Psihiatrie 'Dr. Gheorghe Preda' Sibiu studiul clinic s-a derulat cu respectarea legislației române și europene precum și a regulilor de bună practică în desfășurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman", se mai arată în comunicat.
Polițiștii au făcut marți 26 de percheziții la cabinetele unor medici cercetați pentru fapte de corupție și ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din 16 județe , într-un dosar instrumentat de Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Medicii vizați de descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt cercetați pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, potrivit unui comunicat al IGPR.
Polițiștii au ridicat înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din județele Argeș, Botoșani, Buzău, Brașov, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiș și Vrancea.
"Din cercetări a reieșit că mai mulți angajați din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populației (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale). Astfel, medicii incluși în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentație de evaluare a pacienților — subiecți, fie prin falsificarea consimțământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparținătorii acestuia, fie prin consemnarea în fișele de evaluare sau foile de observații a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia", se precizează în comunicatul IGPR.
Medicii sunt suspectați că ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau că nu ar fi administrat medicamentul pacientului. Medicii ar fi prezentat ulterior către sponsorul care comanda studiul documentele necesare avizării și aprobării punerii pe piață a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.
AGERPRES /(A, AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)