Sibiu: 400.000 de turiști români și străini, așteptați anul acesta la bisericile fortificate săsești din Transilvania

Sibiu: 400.000 de turiști români și străini, așteptați anul acesta la bisericile fortificate săsești din Transilvania

Conducerea Bisericii Evanghelice din România a anunțat, miercuri, că așteaptă în acest an peste 400.000 de turiști români și străini la cele peste 150 de biserici fortificate săsești din Transilvania. Pentru a-i atrage pe turiști, Biserica Evanghelică a emis și în acest an un card numit "Transilvania card", acesta fiind primul card de vacanță din România. Numit și "pașaport turistic", "Transilvania Card" este un card care costă 50 de lei, bani care sunt donați pentru întreținerea și renovarea bisericilor cetate din Transilvania. Cu acest card, un turist poate vizita toate bisericile fortificate în acest an. În plus, posesorii acestui card turistic beneficiază de reduceri considerabile la 60 de hoteluri, restaurante și chiar și la centrele de închirieri de biciclete din Transilvania, unde sunt biserici săsești.

"Transilvania card" se poate cumpăra din centrele Bisericii Evanghelice și din librăriile din Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Brașov și Râșnov, dar și la București (Muzeul Țăranului Român) sau la Munchen. El poate fi comandat și prin email.

"Începând cu data de 5 aprilie 2015 s-a deschis noul sezon turistic la bisericile fortificate, unde se așteaptă anul acesta circa 400.000 de vizitatori. Vizitatorii pot opta pentru un nou instrument turistic, TRANSILVANIA CARD, primul card de vacanță din România. În Transilvania sunt peste 150 de biserici fortificate si biserici medievale săsești. Majoritatea lor se află in patrimonial Bisericii Evanghelice C. A. din România. Pentru a le deschide turismului cultural, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice derulează din 2013 proiectul 'Descoperă Sufletul Transilvaniei', care centralizează, promovează și dezvoltă acțiunile din diferitele biserici fortificate in județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Mures, Bistrița-Năsăud și Brașov", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Anul trecut peste 360.000 de turiști au vizitat bisericile fortificate. Cea mai vizitată biserică fortificată din Transilvania a rămas Biserica Neagră din Brașov, cu 180.000 de persoane. La mare distanță urmează Prejmer, Biertan, Biserica din Deal din Sighișoara și Bistrița, fiecare cu până la 40.000 de vizitatori. Doar o treime din acest patrimoniu are o oarecare infrastructură turistică, restul, adică în jur de o sut de obiective nu au nici infrastructura dezvoltată, nici flux de vizitatori.

"Bazându-ne pe statistica Bisericii Negre se poate defini profilul vizitatorilor: 75,32 % din vizitatorii înregistrați vin individual și numai 38,97 % provin din România. Cel mai mare grup lingvistic (în afara românilor) îl constituie cel germanofon (Germania, Austria, Elveția), cu 17,10%, urmând țările anglofone (Marea Britanie, SUA) cu 13,86%. Se constată ca turiștii externi petrec din ce în ce mai puțin timp în zona, mărind aria de vizitare până, de exemplu in Balcani. 50,10% din vizitatori au aflat de bisericile fortificate de la cunoștințe și rude, nicidecum de la agenții turistice sau din mass media. Ca segmente de vârstă, cei între 26 — 35 de ani reprezintă grupa de vârstă cea mai bine reprezentată (21,62%). Aceștia sunt interesați in special de istorie (71,6%) și cultură (56,5%)", se mai arată în comunicatul Bisericii Evanghelice.

În bisericile fortificate s-au organizat în sezonul 2014 peste 170 de evenimente culturale, comunitare și religioase (dincolo de slujbele dumincale), unele din evenimente fiind compuse din mai multe elemente, ca stagiuni de orgă. O noutate a fost primul tur ciclist al bisericilor fortificate, Bike&Like, cu 250 de participanți în zona Sibiu.

Luna cea mai intensă a fost luna august 2014, în care cifrele de vizitatori s-au dublat față de luna iunie. În această lună au fost prezenți și mulți dintre cei plecați din țară, organizându-se întâlniri ale fiilor satului (de exemplu Bazna, Cincsor, Veseud, Carta, Garbova etc.)

Printre personalitățile care susțin bisericile fortificate se numără și Leonard Orban, care în 2014 a fost numit ambasador al bisericilor fortificate.

Actualul sezon turistic se desfășoară din 5 aprilie până în 31 octombrie 2015. Vizitatorii pot intra în 65 de biserici fortificate și biserici medievale. Un număr de 41 din ele sunt incluse în "Transilvania Card" 2015.

"Un impuls se va resimți și prin redeschiderea Catedralei Evanghelice din Sibiu, așa că sperăm să depășim cifra de 400.000 de vizitatori", potrivit unui comunicat de presă.

AGERPRES 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”