Și cealaltă javră, cea care-i făcea vizite nocturne lui Dragnea, s-a „refugiat” în Costa Rica!

Și cealaltă javră, cea care-i făcea vizite nocturne lui Dragnea, s-a „refugiat” în Costa Rica!

Și cealaltă javră, cea care-i făcea vizite nocturne lui Dragnea, s-a „refugiat” în Costa Rica! Documentele prezentate instanței au fost transmise prin intermediul jurnalistei Sorina Matei! Alina Bica, fosta şefă a procurorilor anti-mafia, a cerut azil politic în Costa Rica. Avocatul său a anunţat judecătorii Curţii Supreme, astăzi, când a cerut ca audierea Alinăi Bica să fie făcută prin sistem de videoconferinţă. Curtea Supremă a programat, vineri, ultimul termen al celui de-al treilea proces în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de corupţie, anunță Digi24.

La termenul de vineri al dosarului ANRP, avocatul Doru Trăilă le-a spus judecătorilor că Alina Bica se află în imposibilitatea de a se prezenta la proces şi a făcut o cerere de amânare, pentru că aceasta vrea să fie audiată prin videoconferinţă, aducând ca argument faptul că acest lucru a fost posibil în cazul lui Sebastian Ghiţă, aflat în prezent la Belgrad.

Avocatul a depus trei înscrisuri medicale la dosar, în care un medic curant spune că Bica ar avea o leziune post-traumatică lombară, nu se poate deplasa în următoarele trei luni cu avionul şi nu sunt croaziere maritime pe care să le poată folosi. În plus, a arătat avocatul, Bica urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale.

"Nu există o rută maritimă la ora actuală, un transatlantic pentru croaziere. Pe spate are cercuri ca urmare a unor lovituri. Are o leziune la coloană", a susţinut Trăilă.

Apărătorul a anunţat că Alina Bica a primit în luna ianuarie 2018 statutul de refugiat politic în Costa Rica, cu reşedinţa în San Jose. Ea are un carnet provizoriu de refugiat politic valabil pe un an, care expiră în ianuarie 2019, a indicat el.

Pe de altă parte, Doru Trăilă a recunoscut că documentele prezentate în instanţă au fost trimise prin mail unei jurnaliste, Sorina Matei, iar el le-a luat de la aceasta.

De asemenea, avocatul a cerut ca presa să nu mai participe la acest proces, invocând faptul că datele prezentate în apărarea Alinei Bica sunt confidenţiale.

El a solicitat judecătorilor şi trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii să spună dacă a existat un plan comun de anchetă în acest dosar în baza protocolului de cooperare semnat între Parchetul General şi SRI. Procurorul de şedinţă a solicitat respingerea cererilor făcute de avocat, arătând că Bica a invocat faptul că are dureri lombare încă din decembrie 2017 şi nu s-a constatat o modificare de atunci.

"Inculpata a părăsit ţara de jumătate de an. Documentele prezentate în instanţă nu justifică o imposibilitate de a se prezenta. Se doreşte tergiversarea judecării cauzei. Toată lumea a constatat că probele au fost administrate în condiţiile legii, iar ancheta se bazează pe probe testimoniale", a declarat procurorul.

Presa a aflat, la începutul anului, ca Alina Bica a plecat în Costa Rica.  Ea a fost condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive.

Astfel, în noiembrie 2016, ea a fost condamnată de Instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu.
De asemenea, în ianuarie 2017, Alina Bica a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Elena Udrea a comunicat în urmă cu o săptămână, prin intermediul avocatului său, că a obţinut statutul de refugiat politic. Instanţa nu a luat în considerare înscrisurile depuse de avocat, înscrisuri contestate şi de procurorul DNA de şedinţă. Udrea a insistat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că are statul de refugiat în Costa Rica: “Am solicitat acest statut în februarie, am fost audiată în martie și am primit statul pentru un an de zile pe 21 martie”.

G4Media.ro  a dezvăluit săptămna trecută faptul că o prevedere legală care apare pe site-ul oficial al autorităţii naţionale pentru imigranţi din Costa Rica explică opţiunea azilului politic este interesantă pentru fugarii din România.

Astfel, site-ul Serviciului pentru Imigraţie din Costa Rica arată că “odată completată cererea de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat, se suspendă procesul de extrădare a persoanei până când procedura de acordare a statutului e finalizată printr-o decizie definitivă” (sursa). Informaţia a fost publicată în premieră de Ramona Avramescu.

Cu alte cuvinte, dacă un imigrant depune o cerere de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat politic, cererea de extrădare din partea statului de origine a respectivului imigrant se suspendă până când autorităţile din Costa Rica iau o decizie finală. Informaţii prezentate de ONG-uri privind procesul de acordare a statutului de refugiat politic arată că procedura durează între 8 luni şi un an.

Exact această prevedere e utilizată de Elena Udrea, al cărei avocat a anunţat că nu poate fi extrădată, deşi abia a depus cererea de azil. Practic, deşi nu are o decizie definitivă a autorităţilor din Costa Rica, Elena Udrea e protejată de extrădare de legislaţia din statul central-american.
 



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”