Și câinii intră în depresie. Cum identificați dacă prietenul vostru suferă de tulburare afectivă sezonieră

Și câinii intră în depresie. Cum identificați dacă prietenul vostru suferă de tulburare afectivă sezonieră

Nu doar oamenii resimt o scădere a dispoziției atunci când zilele se scurtează odată cu venirea toamnei, ci și animalele de companie pot avea dificultăți din cauza lipsei luminii solare. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie care apare la schimbarea anotimpurilor.

Nu doar oamenii suferă de tulburare afectivă sezonieră

Nu doar oamenii suferă de tulburare afectivă sezonieră Foto Mircea-Cristian Maer

Medicii spun că unele dintre simptomele SAD includ o stare de spirit scăzută, iritabilitate, sentimente de melancolie, letargie, somn mai lung decât de obicei și dificultăți de concentrare. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele încep în toamnă și continuă iarna, pe măsură ce întunericul vine mai devreme și temperatura scade. Cu toate acestea, SAD poate apărea și în timpul tranziției de la primăvară la vară.

Însă nu doar oamenii suferă în lunile de iarnă. Experții în câini de la Puppy Hero din Marea Britanie avertizează proprietarii de animale de companie asupra semnelor că patrupedul lor ar putea suferi de SAD, potrivit Daily Mail .

Semne că patrupedul vostru ar putea suferie de tulburare afectivă sezonieră

Primul semn că ar putea fi ceva în neregulă cu patrupedul vostru este același care apare la oameni: dormitul mai mult decât de obicei.

În al doilea rând, cățelul dumneavoastră ar putea manifesta un interes mai scăzut în a se juca decât de obicei, sau refuză să facă exerciții fizice sau să meargă la plimbări. Acest lucru este un semn pentru toți câinii, dar dacă acestea sunt activități pe care animalul de companie le iubește de obicei, este important să observați dacă începe să își piardă interesul.

Un alt semn ușor de observat pe care l-ați putea interpreta greșit este căscatul, deoarece câinii cască adesea atunci când sunt stresați, ca un relaxant natural. De asemenea, dacă observați că patrupedul vostru se zguduie, nu presupuneți că doar își scutură apa de ploaie de pe blană, ci gândiți-vă că poate fi un semn de stres.

Susțineți-vă câinele oferindu-i o varietate de modalități de a se relaxa în mod natural, de a-și elibera emoțiile acumulate sau tensiunea și de a-și reduce nivelurile de stres de bază”, explică Liz Clifton, care lucrează cu câinii salvați.

Câinii eliberează instinctiv stresul prin mestecat, mirosit, lins, dormit, scuturat ușor, alte mișcări, săpat și căscat”, mai spune ea.

Mulți căței pot avea comportamente nepotrivite sau pot fi ocazional morocănoși, dar un alt semn că se luptă cu SAD poate fi o schimbare în comportamentul lor. Această schimbare poate varia de la a fi mai iritabil decât de obicei, la a avea comportamente agresive.

Este de asemenea important fiți atenți la cantitatea de hrană pe care o mănâncă - dacă observați că animalul dumneavoastră mănâncă mai puțin sau semnificativ mai mult decât de obicei, acesta ar putea fi un alt semn de avertizare că suferă de SAD.

Și în cele din urmă, dacă câinele dumneavoastră nu doarme bine și pare mereu neliniștit sau trist, acest lucru ar putea sugera că suferă de tulburarea sezonieră.

Cum vă puteți ajuta câinele dacă vedeți că are semne de tulburare afectivă sezonieră

Evident că există și modalități prin care vă puteți ajuta patrupedul să facă față schimbării anotimpurilor.

Experții spun că ar trebui să analizați comportamentul câinelui pentru a „înțelege mai bine dacă este trist”.

Uneori, o schimbare în rutina lor obișnuită sau în mediu îl poate face pe câinele tău să se simtă rău pentru o perioadă de timp”, spun experții.

Exercițiul fizic este strâns legat de dispoziție, și asigurarea că animalul dumneavoastră face suficiente exerciții fizice ar putea fi un alt mod de a-l ajuta să se simtă mai fericit.

La fel ca oamenii, lipsa de soare sau lumină în general, poate cauza scăderea nivelului de dispoziție, așa că experții spun că este important pentru câini să primească cât mai multă expunere la lumină.

Majoritatea câinilor au nevoie de atenție și dragoste, la fel de mult ca oamenii, așa că ajutarea lor să se simtă mai bine poate fi la fel de simplă ca petrecerea timpului cu ei.

Tot Liz spune că trebuie să vă asigurați că introduceți orice activități și obiecte noi încet, atunci când câinele este într-o stare relaxată.

Acest lucru va evita asocierea obiectelor noi necunoscute cu declanșatori care ar adăuga mai mult stres, în loc să-l elibereze”, a adăugat ea.

De asemenea, trebuie să consultați un veterinar pentru a discuta orice posibil diagnostic referitor la cățelul dumneavoastră.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…