Și-au votat PENSIILE DE LUX/Indemnizaţia unui PARLAMENTAR poate ajunge până la 4.000 de lei! Anghel Stanciu (PSD): E timpul să vă luați Parlamentul înapoi!
Proiectul de lege prin care parlamentarii îşi dau bonusuri speciale de care vor beneficia după ce ies la pensie a fost votat cu 303 voturi ”pentru”, 124 ”împotrivă” și două abțineri. La începutul ședinței, PNL a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi și retrimeterea proiectului la comisiile de specialitate. Parlamentarii Puterii le cer colegilor să voteze favorabil proiectul. Minoritațile vor vota ”pentru” pensiile speciale.
Cristiana Anghel: Parlamentul are o cota scazuta de credibilitate din cauza unora care au fost votati pe listele USL si acum se pupa cu PDL. Acum intram in normalitate. Din ce traiti domnilor? Din pensia asta? Puteti sa renuntati la ea. Dar cei care traiesc din banii din Parlament au nevoie de acesti bani.
Deputatul PSD, Anghel Stanciu, le-a cerut colegilor să voteze ”pentru” proiectul privind pensiile speciale. Acesta și-a început discursul cu un citat din Klaus Iohannis.
”Îmi doresc un parlament puternic pentru că un parlament slab inseamna o vergia slaba. Trebuie sa renuntam la populism si electoralism. - Klaus Iohannis, 9 februarie, in Parlamentul Romaniei. Să oferim sansa Parlamentului sa fie puternic, dupa cum zicea si președintele. Astazi e timpul sa meditati asupra votului. Puterea este in mana dvs. Daca pe 16 noiembrie cetatenii si-au luat tara inapoi, azi e randul sa va luati Parlamentul inapoi”, a spus Anghel Stanciu.
Proiectul de lege introduce la articolul 73 din Legea 7/2006, un articol nou 73(1) în care se precizează că funcționarii publici cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii. Dacă din cei 30 de ani, 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului, ei vor beneficia de pensiu de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizare în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.
De asemenea, dacă parlamentarii vor depăși vechimea de 14 ani în Parlament, pentru fiecare an se mai adăugă câte 1% din venit la pensie. Parlamentarii care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului pot cere pensionarea înainte de vârsta prevăzută în lege, dar nu mai devreme de 60 de ani.
De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%.
Petre Daea, unul dintre initiatori, a explicat la momentul depunerii proiectului ca legea prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de peste 4.000 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei.