![](/static/img/zoom_in.png)
Și-a antrenat Horațiu Potra mercenarii la Cluj? „Tragi cu AG în pădurea asta a lui și nu te aude nimeni”
Horațiu Potra declara într-un interviu, în 2024, că a făcut „ani de zile pregătire prin păduri, prin poligoane” cu o parte dintre mercenarii cu care a luptat în Africa. El a cumpărat, în 2023, 44 de hectare de pădure aflată într-o zonă protejată, la 25 de kilometri de Cluj-Napoca.
Cel mai cunoscut mercenar din România, Horațiu Potra, și-a cumpărat, în 2023, o pădure de 44 de hectare în județul Cluj, reiese din declarația de avere a acestuia.
Fostul membru al Legiunii Străine, cu o carieră de 30 de ani de participare la războaiele sângeroase din Africa, Horațiu Potra a dus, în Congo, în ultimii doi ani, peste o mie de foști gradați militari, polițiști, jandarmi, foști angajați SPP, SRI, SIE și foști membri ai Legiunii Străine Franceze.
Printre aceștia, s-au numărat și oameni fără o pregătire militară în Legiunea Străină sau în structurile de forță din țară. Potra susține că a avut „câțiva colegi din Mediaș” cu care a făcut pregătire „ani de zile prin păduri, în poligoane de tragere”.
„Toți băieții care vin în Congo au o pregătire militară. La început, au fost și unii care nu aveau neapărat o pregătire, câțiva din Mediaș, colegi de-ai mei, erau la pază, dar cu aceștia am făcut ani de zile pregătire prin păduri, în poligoane de tragere, adică aveau și ei o pregătire, nu au fost luați de pe drum și duși acolo, erau pregătiți și psihic”, a declarat Potra pentru Gândul în 2024.
Din fotografiile de pe pagina lui de Facebook se poate observa că a organizat mai multe tabere de antrenament în diferite păduri.
Este posibil ca Potra să fi cumpărat pădurea din Cluj pentru a-și antrena mercenarii? A făcut asta deja?
„Tragi cu AG în pădurea aia și nu te aude nimeni”
Horațiu Potra și-a cumpărat 44 de hectare de pădure în județul Cluj, arată ancheta jurnalistului Victor Ilie, care a analizat cariera celui mai cunoscut mercenar român, devenit cunoscut pentru apropierea sa de Călin Georgescu.
Jurnalistul a analizat și declarațiile de avere ale lui Potra. „Din 2023, de când a început să primească fonduri publice din Congo, a cumpărat în România nenumărate parcele de teren agricol și păduri. Zeci de hectare” – se arată în ancheta citată.
Una dintre tranzacțiile lui Potra a implicat achiziția a 44 hectare de pădure în județul Cluj.
„Contractorii pe care i-am intervievat susțin că una dintre păduri ar putea fi folosită pentru antrenamente paramilitare, dată fiind poziționarea izolată. „Tragi cu AG în pădurea asta a lui și nu te aude nimeni”, cu atât mai mult cu cât în mijlocul pădurii este defrișat un perimetru unde pot avea loc tabere de antrenamente paramilitare, ca cele pe care le organizează Potra. Nu am găsit, însă, nici un contractor care să fi trecut printr-un astfel de antrenament înainte să plece”, scrie Victor Ilie.
În anchetă se mai arată că mai mulți foști militari intervievați povestesc că o parte dintre oamenii lui Potra aveau nevoie de antrenamente speciale pentru a fi pregătiți să meargă într-o zonă de conflict.
Ziarul Făclia a încercat să afle în ce zonă din județul Cluj se află pădurea deținută de Horațiu Potra. Din documentele verificate reiese că toate cele 9 terenuri forestiere pe care și le-a trecut în declarația de avere au o suprafață de 44 de hectare (440.000 mp) și se află la doar 25 de kilometri de Cluj-Napoca.
Pentru cele 44 de hectare de pădure, Potra trebuie să plătească, anual, la Primăria Căpușu Mare cu titlu de impozit suma de 1.150 de lei.
„Potra beneficiază de această reducere deoarece Căpușu Mare este declarată comună defavorizată, ceea ce atrage o reducere cu 50 la sută a impozitelor. Cu toate acestea, fostul bodyguard a lui Georgescu nu și-a plătit impozitul pentru pădure aferent anului 2024 și nici pentru acest an”, arată sursa citată.
Din informațiile primarului ar fi vorba despre o suprafață compactă de 44 de hectare. Acest lucru reiese și din Cartea Funaciară a terenului publicată în Gazeta de Cluj .
Pădure aflată în zonă protejată
Scenariul folosirii pădurii pentru antrenarea mercenarilor pare a fi plauzibil, în contextul în care primarul comunei Căpușu Mare, unde se află pădurea, Gheorghe Iancu a declarat pentru „Adevărul” că pădurea se află într-o arie protejată, astfel acolo există mari restricții de a exploata lemnul și de a construi.
Iancu a mai susținut că pădurea este suprafață protejată, astfel că sunt mai multe restricții, cum ar fi interzicerea de a construi.
În pădurile din România care se află în arii protejate, există mai multe restricții menite să protejeze biodiversitatea, peisajul natural și resursele naturale. Aceste restricții variază în funcție de statutul de protecție al ariei respective (de exemplu, parc natural, rezervație naturală, sit Natura 2000, etc.), dar, în general, includ următoarele:
Interzicerea tăierii arborilor: În multe arii protejate, tăierea arborilor este restricționată sau complet interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară pentru gestionarea forestieră sustenabilă sau pentru prevenirea unor pericole naturale, cum ar fi incendiile sau alunecările de teren.
Restricționarea sau interzicerea vânătorii: În majoritatea zonelor protejate, vânătoarea este reglementată sau interzisă, pentru a proteja speciile de animale sălbatice. În unele arii protejate, gestionarea populațiilor de animale poate fi permisă doar prin metode ecologice și sustenabile.
Reguli stricte de acces: Accesul în anumite părți ale pădurilor sau ale ariei protejate poate fi restricționat pentru a proteja ecosistemele sensibile sau pentru a preveni activitățile care ar putea dăuna habitatelor naturale.
Reguli pentru activitățile economice: Activitățile economice, cum ar fi exploatarea resurselor naturale (lemn, plante medicinale etc.), sunt reglementate sever. În unele arii protejate, este necesar un plan de management aprobat care să includă practici ecologice și sustenabile.
Interzicerea poluării: Deșeurile, contaminarea apei și a solului sunt strict reglementate pentru a preveni degradarea mediului natural.
Monitorizarea și cercetarea: Activitățile de cercetare și monitorizare a biodiversității sunt permise, dar pot necesita permise speciale și trebuie realizate într-un mod care nu afectează echilibrul ecosistemului.
Controlul activităților recreative: De multe ori, activitățile recreative (drumeții, camping, sporturi de aventură) sunt reglementate pentru a preveni degradarea habitatelor și pentru a proteja faunistica și floristica locală.
Nu a cerut autorizație pentru vreo activitate în pădure
Primarul Gheorghe Iancu a declarat totuși că nu a văzut și nu a auzit de la localnici să fie vreo activitate în pădurea respectivă. „Nu. Nici măcar n-a venit sa-și declare proprietatea. Altcineva s-a ocupat”, a precizat el.
Primarul a susținut că nu știe ca Potra să fi cerut vreo autorizație de a efectua diferite activități în pădurea respectivă, însă pentru asta ar fi trebuit să se adreseze Consiliului Județean Cluj.
„Adevărul” a aflat de la instituția amintită că nu există nicio cerere de autorizare pentru a realiza construcții, amenajpri sau pentru vreo altă activitate depusă de Potra la Consiliului Județean Cluj.
O posibilă tabără de antrenament pentru mercenari?
În ce măsura ar putea Horațiu Potra să folosească pădurea din Cluj pentru a antrena mercenari?
„Adevărul” a luat legătura cu un specialist în regimul armelor și munițiilor, care a susținut că pentru orice activitate care implică folosirea armelor este necesară autorizarea din partea mai multe instituții abilitate, inclusiv de la Poliție. „Nu poți să te apuci să tragi cu arma în pădure nici măcar de antrenament, dacă locul unde faci asta nu are autorizație de poligon”, a precizat acesta.
Pentru înființarea unui poligon trebuie să treci printr-o serie de procese birocratice draconice, fiind nevoie inclusiv de aviz de mediu și aviz de la autoritățile de sănătate publice. Zona în care se desfășoară activitatea de tir trebuie să fie delimitată corespunzător și marcată clar, cu sisteme de protecție pentru a preveni rănirea persoanelor sau a animalelor aflate în zona poligonului.
Apoi, poligonul trebuie să fie echipat cu instalații care să asigure protecția participanților, cum ar fi: paravane, pereți de protecție, sisteme de prevenire a accidentelor.
Având în vedere că este o zonă protejată, Potra trebuia să treacă pe la Consiliul Județean Cluj pentru amenajările menționate, iar conform instituției Potra nu a făcut nicio cerere privind amenajări sau derularea unor activități în pădurea respectivă.
În măsura în care ar fi folosit pădurea în acest scop, fără autorizațiile menționate, Potra este pasibil de dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Dacă va dori să folosească pădurea în viitor pentru a-și antrena mercenarii, ceea ce este posibil având în vedere că prea multe activități nu pot fi autorizate acolo, fiind zonă protejată, el va trebui să obțină autorizațiile și avizele stabilite de lege.
„Adevărul” l-a sunat pe Horațiu Potra pentru a obține un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns solicitărilor noastre până la publicarea articolului.
Sursa: adevarul.ro