Shutdown: Donald Trump îşi amână sine die discursul asupra Stării Uniunii

Shutdown: Donald Trump îşi amână sine die discursul asupra Stării Uniunii

Paralizia politică de la Washington l-a constrâns pe Donald Trump să-şi amâne sine die discursul prezidenţial asupra Stării Uniunii, fără o soluţie deocamdată pentru a scoate ţara din blocajul bugetar cel mai lung din istoria ţării, informează joi AFP.

"Îmi voi rosti discursul când shutdown-ul se va termina. Eu nu caut altă incintă pentru discursul despre Starea Uniunii pentru că nu există niciuna care să poată rivaliza cu istoria, tradiţia şi importanţa Camerei Reprezentanţilor", a scris el pe Twitter miercuri seara.

Potrivit lui, acest "mare" discurs va fi pronunţat "într-un viitor apropiat".

Totuşi, conflictul între republicani şi democraţi care privează de buget o parte din administraţiile federale pare să fie în continuare fără soluţie.

Senatul american urmează să voteze joi asupra a două texte concurente pentru a încerca, fiecare în felul său, să scoată ţara din impas, fără ca Donald Trump sau opoziţia să fie gata să cedeze.

În centrul acestui conflict, care durează de peste o lună, se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul. El cere pentru a-l ridica peste cinci miliarde de dolari. Dar democraţii, care se împotrivesc acestui proiect, refuză să aprobe un compromis bugetar în acest sens.

În absenţa unui acord, bugetele unor administraţii sunt blocate din 22 decembrie. Circa 800.000 de angajaţi federali se află fie într-un şomaj forţat, fie lucrează fără a fi retribuiţi dacă funcţiile lor sunt considerate esenţiale.

Joi, în jurul orei locale 14:30 (19:30 GMT), senatorii vor supune la vot cele două amendamente concurente.

Propunerea republicană asigură o finanţare a guvernului până în septembrie şi integrează partea pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de Trump: o amânare de trei ani pentru 1 milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare.

Textul democrat nu conţine buget pentru zid. El propune redeschiderea administraţiilor până în 8 februarie şi promite să relanseze dezbaterea asupra securităţii frontierelor după ridicarea "shutdown"-ului.

Pentru a fi aprobate, aceste amendamente trebuie să întrunească cel puţin 60 de voturi în Senat, unde republicanii deţin 53 din cele 100 de locuri. În fapt, pare puţin probabil ca vreunul din cele două grupuri să-şi ralieze suficiente voturi din partea disidenţilor.

Întregul text urmează apoi să treacă în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi.

Semn că nicio ieşire nu pare să existe în acest moment, liderii democraţi ai Camerei inferioare au anunţat miercuri seara că nu se aşteaptă la un vot vineri. Dacă se ajunge la un acord în Senat, aleşii Camerei vor primi un preaviz de 24 de ore pentru a veni să voteze.

Discursul asupra Stării Uniunii, în care preşedinţii americani îşi expun în fiecare an programul şi viziunea lor asupra viitorului ţării, era programat în acest an pentru 29 ianuarie.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care i-a lansat lui Trump invitaţia la începutul lunii ianuarie, i-a cerut apoi să-şi amâne intervenţia, afirmând că ar fi prea dificil să asigure securitatea din cauza blocajului bugetar.

"Cum shutdown-ul continuă, Nancy Pelosi mi-a cerut să pronunţ discursul asupra Stării Uniunii. I-am spus că sunt de acord. Ea şi-a schimbat apoi avizul din cauza shutdown-ului, sugerând o dată ulterioară. Este prerogativa sa", a estimat preşedintele pe Twitter.

"Dle preşedinte, sper că spunând viitorul apropiat înţelegeţi prin asta că veţi aproba textul susţinut de Cameră pentru a pune capăt shutdown-ului, asupra căruia Senatul va vota mâine (joi). Vă rog să acceptaţi această propunere cu scopul de a putea redeschide administraţiile, de a ne plăti din nou funcţionarii federali şi apoi de a ne aplana divergenţele", a replicat dna Pelosi.

Cele două tabere îşi pasează reciproc responsabilitatea blocajului bugetar, care îi afectează dur pe funcţionari şi pe subcontractanţi ale căror locuri de muncă depind direct de guvern. Aceştia din urmă, destul de numeroşi, nu vor fi plătiţi retroactiv, spre deosebire de angajaţii federali.AGERPRES/ (AS-editor: Lilia Traci, editor online: Ada Vîlceanu)





populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…