''Shop''-urile în valută provoacă nemulţumiri în Cuba
Cubanezii care au valută, din turism sau remitenţe, pot cumpăra o gamă largă de produse de la magazinele unde se plăteşte în valută, cunoscute în Cuba sub denumirea 'MLC shops', ceilalţi fiind nevoiţi să stea la coadă în faşa magazinelor goale care acceptă moneda naţională, transmite Reuters.
"În magazinele MLC găseşti orice, detergent, lapte condensat, sos de tomate. Dar eu nu am dolari sau euro. În magazinele pentru săraci nu găseşti nimic", spune Amparo Rubio, un pensionar din Havana.
Guvernul de la Havana spune că magazinele de tip 'MLC' sunt necesare pentru a strânge valuta de care este nevoie pentru importurile de alimente. Însă aceste magazine creează diviziuni în rândul populaţiei unei ţări socialiste care s-a lăudat mult timp cu egalitatea.
"Aceste magazine sunt un exemplu palpabil al inegalităţii. Au devenit o sursă de nemulţumire", spune economistul David Pajon. Acesta subliniază că magazinele cu plata în dolari au fost relansate în 2019, după o pauză de 15 ani, însă situaţia economică actuală este diferită.
Guvernul cubanez nu vinde dolari la bancă sau la casele de schimb iar cubanezii care schimbă pesos pe dolari la piaţa neagră riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. "Deci dacă eu câştig pesos şi vreau să merg la un magazin MLC nu am cum să fac acest lucru. Este ilegal. Asta este o sursă puternică de discriminare", subliniază economistul Oscar Fernandez.
În luna februarie a acestui an, ministrul cubanez al Economiei, Alejandro Gil, a declarat că înţelege îngrijorările reale ale populaţiei faţă de magazinele MLC dar a adăugat că alternativa este mult mai rea. Potrivit lui Alejandro Gil, aceste magazine sunt destinate recuperării remitenţelor de peste hotare iar utilizarea valutei pentru cumpărarea de diferite produse a redus preţurile în magazinele unde se plăteşte cu pesos. "Cerem populaţiei să dea dovadă de înţelegere pentru că acum magazinele MLC au devenit un colac de salvare", a spus Alejandro Gil pentru televiziunea naţională. AGERPRES