Potrivit Shell, electrolizorul de 200 de megawaţi va fi amplasat în portul Rotterdam, cel mai mare port maritim din Europa, generând până la 60.000 de kilograme de hidrogen regenerabil în fiecare zi.
Hidrogenul are o gamă diversă de aplicaţii şi poate fi implementat într-o gamă largă de industrii. Poate fi produs în mai multe moduri. O metodă include utilizarea electrolizei, cu un curent electric care împarte apa în oxigen şi hidrogen.
Dacă electricitatea utilizată în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi eoliană sau solară, atunci unii o numesc hidrogen ”verde” sau ”regenerabil”.
Shell a spus că electrolizatorul din Olanda va folosi energie regenerabilă de la parcul eolian offshore Hollandse Kust (noord), un proiect de 759 MW care urmează să fie operaţional în 2023. Shell este coproprietar al parcului eolian.
Hidrogenul generat de centrală va fi canalizat către Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, folosind o nouă conductă de hidrogen numită HyTransPort.
Ideea este că acest hidrogen regenerabil ”va înlocui o parte din hidrogenul gri”, care este produs utilizând combustibili fosili, folosit la faţa locului.
„Acest lucru va decarboniza parţial producţia de produse energetice a instalaţiei, cum ar fi benzina şi motorina şi combustibilul pentru avioane”, a spus Shell.