Sfidarea supremă a PSD! Teleormăneanul Sindile, cercetat penal, îi va aștepta cu pulanul pe români, pe 10 august, din fruntea Jandarmeriei Române!

Sfidarea supremă a PSD! Teleormăneanul Sindile, cercetat penal, îi va aștepta cu pulanul pe români, pe 10 august, din fruntea Jandarmeriei Române!

Sfidarea supremă a PSD! Teleormăneanul Sindile, cercetat penal, îi va aștepta cu pulanul pe români, pe 10 august, din fruntea Jandarmeriei Române! Conform procurorilor, Cătălin Sindile, prin ordinele date direct forţelor de ordine, a participat nelegal la conducerea operaţiunilor şi l-a ajutat pe Cazan să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind făcută în mod gradual şi având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Șefii din Jandarmerie implicați în dosarul 10 august, Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan şi Mihai Dan Chirica, au fost chemaţi pe 3 mai la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoştinţă o nouă acuzaţie. Parchetul General a confirmat ulterior, printr-un comunicat de presă, că a extins urmărirea penală in rem, cercetând săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

 Procurorii arată în comunicat că ”mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.

Comunicatul Parchetului General:

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, urmare a comunicatelor din 14.08.2018, 21.09.2019 și 4.02.2019, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, în temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedură penală, extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, şi

– complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen,

În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.

Precizăm că extinderea urmăririi penale in rem reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

—————

Parchetul General a anunţat anul trecut, în 21 septembrie, că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată. Maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

În ceea ce îi priveşte pe şefii Jandarmeriei Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile, anchetatorii afirmă că, în lipsa unui ordin sau dispoziţii fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maiorul Laurenţiu Cazan, prin ordinele date direct forţelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operaţiunilor şi l-au ajutat pe Cazan să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind făcută în mod gradual şi având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

-----------------

Colonelul Ionuț Cătălin Sindile are 41 de ani, este născut în județul Teleorman și a copilărit în localitatea Islaz. Potrivit declarației oamenilor din zonă, tatăl ofițerului, fost maistru, și mama, asistentă medicală, sunt pensionari și locuiesc în comuna Islaz. A terminat liceul în municipiul Turnu Măgurele.




Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?