Printre aeronave se numără avioane de vânătoare MiG-27 și MiG-29, precum și avioane de bombardament Su-24. Informația a fost publicată chiar de presa rusă de propagandă pro-război, în contextul conflictului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Ucraina, destinația finală. Avioanele MiG-29, MiG-27 și Su-24 nu mai pot fi utilizate, dar ucrainenii le pot folosi pe post de momeală sau piese de schimb
Echipamentele achiziționate de partea americană și-au îndeplinit termenul de exploatare și nu mai pot fi utilizate potrivit destinației.
Nu este exclus ca avioanele să fie transferate ulterior în Ucraina. Specialiștii militari ucraineni ar putea să dezasambleze aeronavele și să folosească piesele pentru avioanele din dotarea Forțelor Aeriene. De asemenea, corpurile aeronavelor învechite ar putea fi folosite ca momeli pe aerodromuri pentru rachetele rusești.
După cum deplânge propaganda din Federația Rusă, statele occidentale cumpără echipamente militare sovietice din întreaga lume, pentru a sprijini Ucraina.
Pe de altă parte, Kazahstanul continuă să fie atras în sfera de influență occidentală din Asia Centrală, în încercarea de a separa de Rusia unul dintre cei mai importanți aliați militari și strategici din spațiul ex-sovietic.
În acest sens, portalele de propagandă rusă au remarcat faptul că, în ultima perioadă, vizitele în Kazahstan ale unor politicieni din statele așa-zise “neprietenoase” cu Federația Rusă au devenit mai frecvente.
De exemplu, pe 24 aprilie, la Astana, s-a aflat ministrul de externe britanic, David Cameron. În timpul vizitei, între părți au fost semnate acorduri de cooperare în domeniul comerțului, educației, mediului și aprovizionării cu minerale.
Cameron a menționat faptul că, din punct de vedere geografic, Kazahstanul este înconjurat de vecini puternici, precum Rusia, China, Afganistan și Iran. De aceea, în opinia sa, este important ca Londra să aibă o prezență semnificativă în această regiune dificilă. SURSA: defenseromania.ro