Sfaturi pentru grătarul perfect de 1 Mai. Ce greșeli să nu faci, cum frigi corect carnea fără să o arzi

Sfaturi pentru grătarul perfect de 1 Mai. Ce greșeli să nu faci, cum frigi corect carnea fără să o arzi

Pentru un grătar perfect de 1 Mai , românii trebuie să țină cont de câteva sugestii. Începând de la jarul care frige friptura până la condimentarea cărnii care se pune pe grătar, toate contribuie la succesul unui picnic de neuitat.

Carnea nu trebuie așezată când există flacără FOTO pixabay.com

Carnea nu trebuie așezată când există flacără FOTO pixabay.com

Carnea iese delicioasă după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Dacă respectați pașii indicați de acesta în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), preparatul va fi deosebit de gustos.

"Se taie carnea în felii de-un deget. Se freacă feliile cu piper şi cimbru, se ung cu ulei, se lasă în aşteptare(merg şi alte mirodenii la carne – rozmarin, busuioc, chimen, ienibahar, boia etc; se mai poate pune o oră carnea la marinat, în vin alb cu felii de măr, apoi se scoate, se şterge bine, se unge cu ulei; se mai unge şi cu zeamă deasă de usturoi. Se pune grătarul metalic peste jarul încă pâlpâind, să se încingă, la o palmă deasupra vetrei. Se unge-şterge – cu o cârpă îmbibată în untdelemn sau cu o bucată de slănină", se arată în lucrarea scrisă de Radu Anton Roman.

Se lasă puțină distanță între felii

Când jarul nu mai pâlpâie deloc – şi numai atunci – se aşază carnea pe grătar, cu un pic de distanţă între felii.

"Să aveţi pregătită la îndemână o cană mare cu apă (o să vedeţi de ce!). După un timp scurt – un minut-două –, carnea începe să sfârâie şi să se coloreze pe partea dinspre foc. O întoarceţi când se desprinde uşor (se zice „când se-ntoarce singură“) Dacă picură grăsime pe jar – şi sigur picură – se va aprinde cu flacără mare – stingeţi pe loc, stropind cu apă din cană.

Dacă o vreţi în sânge, când s-a rumenit pe ambele părţi, e numai bună. Dacă o vreţi pătrunsă, ar trebui (la cât jar v-am zis să faceţi) friptă 10 minute pe o parte – 10 minute pe alta, întorcând-o tot timpul. Să aveţi la îndemână o furculiţã lungă şi o paletă, să puteţi umbla la carne. Mai puteţi stropi carnea în timp ce se frige cu vin alb, cu bere sau cu zeamă de usturoi, ca să se parfumeze şi să rămână fragedă. Se ia de pe foc. Abia acum se sărează (şi se şi mănâncă!)", scria Radu Anton Roman.

Tocătura şi cârnaţii, peştele şi pasărea tot aşa se fac: esenţial este să ungi grătarul bine cu ulei, să nu se prindă, şi să urmăreşti când s-a rumenit carnea, s-o întorci şi s-o scoţi la timp. "Dar carnea de grătar a românului e porcul! Puţinele vinuri care zic eu că merg fălos cu grătarul românesc de porc, îmi vine în minte Cabernetul negru ca fundul minelor de cărbuni de la Sâmbureşti", nota Radu Anton Roman.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...