Sfaturi de vacanță pentru persoanele cu diabet de tip 1. Ce trebuie să aibă în bagaj
Diagnosticul de diabet de tip 1 nu este un motiv pentru a nu cutreiera lumea în vacanță. Cel puțin, nu pentru Gabriela Airinei și Robert Viiber.
Foto: Shutterstock
Gabriela – cunoscută ca prima femeie care a făcut turul României pe bicicletă – recomandă ca primele lucruri pe care trebuie să le împachetezi dacă ai de gând să pleci în vacanță în străinătate și ai diabet de tip 1 să fie medicamentele și consumabilele pentru tratamentul zilnic. „Pentru a nu-ți face griji că rămâi fără insulină sau consumabile atunci când ești în străinătate, este întotdeauna o idee bună să iei o cantitate mai mare de insulină, glucagon, senzori și alte elemente esențiale“, spune Gabriela.
Toate acestea, în bagajul de mână, pentru a avea acces ușor la ele. „În prezent, există și pungi frigorifice speciale pentru păstrarea insulinei, care protejează medicamentele de fluctuațiile de temperatură. Dacă nu ai o astfel de pungă, o idee bună este să pui insulina între haine“, mai spune Gabriela.
Baton de musli sau banană pentru reenergizare
Medicamentele pentru diabet trebuie puse în pungi înainte de verificarea de securitate din aeroport, iar personalul trebuie informat. Ajută și un certificat în limba engleză eliberat de un medic pentru a fi prezentat la securitate dacă este necesar, dar și la hoteluri, atunci când trebuie să se justifice folosirea frigiderului, mai spune Gabriela.
Robert Viiber – jucător profesionist de volei – are întotdeauna la el un baton de müsli sau o banană pentru a-și reenergiza rapid corpul atunci când nivelul glucozei scade în mod neașteptat în timpul călătoriei cu avionul. El folosește un monitor continuu de glucoză. „Întotdeauna am dispozitivul pe mine și îmi spune permanent dacă ar trebui să fac ceva pentru a-mi gestiona nivelul glucozei“, explică voleibalistul. Senzorul alertează și telefonul dacă nivelul glucozei este periculos de scăzut sau prea ridicat. Potrivit lui Robert, dispozitivul funcționează și în modul avion cu bluetooth activat.
La aeroport însă, agentul de securitate trebuie rugat să facă verificarea corporală de la punctul de control cu un scaner portabil, pentru a nu dăuna dispozitivului.
Schimbările de fus orar și diferențele de temperatură pot influența nivelul glicemiei . Temperaturile extreme duc la necesitatea de a crește sau a scădea cantitatea de insulină, pentru a gestiona diabetul. În plus, mai spune Gabriela: „Pe vreme caldă, insulina nu trebuie lăsată în mașină sau pe șezlongul de plajă, pentru că se va încălzi și va deveni ineficientă, chiar dacă nu îți va pune viața în pericol“.
Sursa: adevarul.ro