Ravagiile cauzate de drone şi alte arme uşoare, în special cele portabile, au reînviat dezbaterea cu privire la vulnerabilitatea echipamentelor militare grele pe câmpurile de luptă moderne, printre care şi elicopterele, care fac parte din planurile militare ale multor armate.
Într-un articol publicat în Aviation Week, analistul militar Sash Tusa relevă că dotările tehnologice ale armelor antiaeriene folosite pe câmpurile de luptă din Ucraina demonstrează că misiunile de asalt aerian şi de luptă cu elicoptere devin mai puţin viabile. Un exemplu clasic este eşecul misiunii de desant a armatei ruse în vederea capturării bazei aeriene Hostomel, din apropiere de Kiev.
În ciuda mobilizării a zeci de elicoptere de transport Mi-8 şi a unor elicoptere de atac Ka-52 Alligator, partea rusă nu a reuşit să-şi întărească capul aerian cu forţe de urmărire, iar ucrainenii au contraatacat în forţă, scrie pentru Business Insider jurnalistul Stavros Atlamazoglou, specializat în chestiuni militare.
Spaţiul aerian al Ucrainei este plin de ameninţări pentru avioanele cu aripi fixe şi elicoptere, notează jurnalistul sus-menţionat.
Sistemele antiaeriene cu rază lungă şi medie de acţiune, precum S-200, S-300 şi S-400, fac zborurile la mare altitudine periculoase pentru ambele părţi. În acelaşi timp, sistemele de apărare aeriană portabile devin o ameninţare la altitudine mică. Forţele ucrainene au doborât elicoptere ruseşti chiar şi cu rachete antitanc. De altfel, Moscova a pierdut deja aproape 200 de elicoptere pe câmpurile de luptă din Ucraina.
Există mai mulţi factori pentru pierderea lor, notează Stavros Atlamazoglou.
Înainte de toate, majoritatea operaţiunilor cu aripi rotative au avut loc în Ucraina pe timp de zi. Niciuna dintre părţi nu dispune de capacităţile de zbor pe timp de noapte precum cele ale armatei americane, aşa că trebuie să îşi asume riscul să zboare pe timp de zi. În plus, niciuna dintre părţi nu dispune de contramăsuri puternice pentru a evita ameninţările.
„Nu au echipamente actualizate de supravieţuire a aeronavelor sau tehnologie de război electronic şi contramăsuri”, a declarat pentru Business Insider Greg Coker, fost pilot de AH-6 Little Bird, elicopter folosit de forţele speciale americane.
Cu siguranţă, războiul din Ucraina oferă lecţii importante pentru fiecare armată, inclusiv pentru SUA. Într-un posibil conflict cu China sau Rusia, elicopterele americane ar trebui să opereze eficient în medii extrem de dificile. Comandanţii militari americani ar trebui să se aştepte la pierderi mari de elicoptere în astfel de conflicte.
Şi totuşi, piloţii americani spun că respectarea elementelor de bază care au făcut aviaţia lor atât de eficientă ar putea ajuta la reducerea, dacă nu la depăşirea, ameninţărilor viitoare.
„Luptăm pe timp de noapte şi nu există nimeni mai bun ca noi. Avem cele mai bune contramăsuri din lume pentru elicopterele noastre”, se declară convins Greg Coker.