Germania a expulzat în primele şase luni ale anului 2024 un număr total de 10.800 de migranţi aflaţi în situaţie ilegală, a informat luni ministrul de interne Nancy Faeser într-o conferință de presă, relatează agenția EFE, citată de Agerpres .
Potrivit datelor prezentate de Faeser la Rostock, de la venirea la putere a guvernului cancelarului Olaf Scholz numărul expulzărilor a crescut: dacă în 2021 au fost înregistrate 15.000, în 2022 au fost 18.000, iar în 2023 au crescut la 21.200, ajungând la 10.800 în primele şase luni ale anului în curs.
Ministrul de interne a vorbit despre o „tendinţă pozitivă” în bilanţul activităţii poliţiei federale în materie de imigraţie, şi s-a declarat „ferm convinsă că, în cazul migranţilor infractori şi al persoanele migrante care reprezintă un pericol pentru securitate, expulzarea trebuie accelerată”.
Potrivit lui Faeser, aceste cifre constituie „un succes” datorat mai ales poliţiştilor care desfăşoară controalele la frontiere.
Începând din octombrie 2023, Germania desfăşoară controale la frontierele cu Elveţia, Cehia şi Polonia, o măsură ce urmează să expire la 15 decembrie.
Aceste controale sunt un instrument important contra imigraţiei ilegale şi în lupta împotriva traficului de persoane, două probleme în care măsurile guvernului îşi arată eficienţa, a mai spus ministrul de interne german.
Noile sale comentarii vin după ce Faeser a declarat săptămâna trecută că și-ar dori prelungirea controalelor vamale până anul viitor.
Guvernul german analizează prelungirea controalelor vamale pentru a combate imigrația ilegală
„Din punctul meu de vedere, controalele la frontieră vor rămâne atât timp cât sunt necesare, adică după 15 decembrie, până când imigraţia ilegală va fi redusă în mod semnificativ, de aceea vom continua aşa până când noul sistem european de azil va avea efect”, a declarat presei Faeser în Gorlitz, cel mai estic oraş al Germaniei, situat la graniţa cu Polonia.
„Este o măsură care funcţionează”, a insistat Nancy Faeser, adăugând că executivul „a avut multe succese în lupta împotriva traficului de persoane şi a imigraţiei ilegale” datorită, în parte, şi cooperării satisfăcătoare cu autorităţile de la Varşovia, Praga şi Basel.
Pentru a prelungi controalele la frontieră aplicate în prezent de autorităţile germane, Faeser are nevoie, în primul rând, de aprobarea coaliţiei guvernamentale şi, în al doilea rând, de validarea măsurilor executivului german de către Comisia Europeană.
În faţa reproşurilor la adresa acestor controale, formulate într-o scrisoare deschisă către Comisia Europeană de către un grup de politicieni din partidul Verzilor, care face parte din coaliţia guvernamentală a cancelarului Scholz, Faeser a răspuns afirmând că aceste controale sunt, „deocamdată, necesare” şi vor fi „atât timp cât datele (privind migraţia) rămân la fel de ridicate ca acum”.