„Sfântul Graal“ al epavelor ar putea fi adus la suprafață. Galionul spaniol „San Jose“ are la bord o comoară de 20 de miliarde de dolari | VIDEO
Guvernul Columbian vrea să recupereze epava până la finalul mandatului președintelui Gustavo Petro. Mai multe țări dispută comoara.
Nava scufundată “San Jose”, considerată "Sfântul Graal" al epavelor, care conține până la 200 de tone de aur, argint și smaralde, ar putea fi adusă la suprafață în Caraibe după ce Columbia a declarat o misiune națională pentru recuperarea comorii de la bord, potrivit DailyMail .
Galionul spaniol “San Jose” a naufragiat în apropierea portului columbian Cartagena după ce magaziile sale de praf de pușcă au explodat în timpul unui schimb de focuri cu britanicii în 1708. La bord se aflau comori evaluate la până la 20 de miliarde de dolari în bani de astăzi, împreună cu 600 de marinari, dintre care numai 11 au supraviețuit scufundării. În 2015, guvernul columbian a anunțat că o echipă de scafandri ai marinei a descoperit nava legendară la adâncimi de aproape 3.100 de metri.
Mai multe țări își dispută comoara.
Anul trecut, o altă echipă a adus imagini uluitoare ale încărcăturii sale perfect conservate. Acum, guvernul columbian a declarat că nava va fi adusă la suprafață înainte ca mandatul președintelui Gustavo Petro să se încheie în 2026. Cu toate acestea, va exista o luptă grea pentru a stabili cine deține nava scufundată, deoarece o firmă americană pretinde că a găsit-o și cere jumătate din comoară. De asemenea, Spania și un grup indigen emit pretenții asupra acesteia. Compania americană de cercetare Glocca Morra susține că a găsit “San Jose” în 1981 și a furnizat coordonatele columbienilor cu condiția de a primi jumătate din comoară odată ce nava va fi recuperată. Cu toate acestea, în 2015, fostul președinte al Columbiei, Juan Manuel Santos, a declarat că Marina a găsit nava la o altă locație pe fundul mării. Glocca Morra, acum numită Sea Search Armada, a dat în judecată pentru jumătate din comoară - în jur de 10 miliarde de dolari conform estimărilor - în conformitate cu Acordul de Promovare a Comerțului dintre SUA și Columbia, conform Bloomberg.
Imagini inedite cu epava galionului San Jose si comorile de la bord. Sursă video: AFP
Ministrul Columbian al Culturii, Juan David Correa, a declarat că echipa guvernului a vizitat coordonatele furnizate de Sea Search Armada și nu a găsit nicio urmă a navei San Jose. În plus, există pretenții competente din partea Spaniei - căreia îi aparținea nava - și din partea națiunii indigene Qhara Qhara din Bolivia, care susține că oamenii lor au fost forțați să extragă aur și bijuterii, astfel încât comorile le aparțin.
Între timp, Columbia a salutat descoperirea ca o realizare istorică și culturală semnificativă. Correa a declarat pentru Bloomberg: "Aceasta este una dintre prioritățile administrației Petro. Președintele ne-a spus să ne grăbim." Galionul cu 62 de tunuri naviga din Portobelo, Panama, la conducerea unei flote de comori formate din 14 nave comerciale și trei nave de război spaniole când a întâlnit escadra britanică lângă Barú.
Sursa: adevarul.ro