Sfânta Maria, o sărbătoare încărcată de tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci pe 15 august

Sfânta Maria, o sărbătoare încărcată de tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci pe 15 august

Pe 15 august, românii sărbătoresc una dintre cele mai importante zile religioase ale anului: Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria. Această zi, marcată de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura populară, aduce cu sine o serie de obiceiuri care variază de la regiune la regiune.

Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria, ori alte derivate - Foto Facebook

Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria, ori alte derivate - Foto Facebook

În fiecare an, pe 15 august, creștinii celebrează Adormirea Maicii Domnului. Deși este o comemorare a trecerii la cele veșnice a Maicii Domnului, această zi este considerată un prilej de bucurie și sărbătoare pentru credincioși.

Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale anului, este precedată de un post de două săptămâni cunoscut sub numele de Postul Sfintei Marii. Conform legendei, Maica Domnului a trăit încă 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său și a fost anunțată de un înger despre mutarea sa în casa Domnului. Ea a cerut ca această schimbare să fie primită cu bucurie, nu cu doliu, deoarece trecerea în viața veșnică este văzută ca un prilej de sărbătoare pentru credincioși.

Adormirea Maicii Domnului. Înțelepciunea bizantină ne-a lăsat un cuvânt mare: «Cine moare înainte să moară, nu mai moare atunci când moare». A te pregăti pentru moarte înseamnă a te gândi la Cel ce este Viața. A avea gândul la moarte înseamnă a te pregăti pentru Împărăția cerurilor. Nu se teme de moarte cel care-L iubește pe Cel ce a biruit moartea. Numai astfel poți avea «sfârșit creștinesc, neînfruntat, în pace și răspuns bun la înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos». Sfârșitul creștinesc al Maicii Domnului.”, a scris reprezentantul BOR, Adrian Agachi , pe Facebook.

Sfânta Maria este un moment de reflecție și sărbătoare, iar tradițiile care însoțesc această zi sunt variate și bogate. În multe părți ale României, oamenii respectă anumite obiceiuri pentru a aduce noroc și binecuvântări în viața lor.

În ziua de 15 august, credincioșii participă la slujbe religioase pentru a comemora Adormirea Maicii Domnului. Este un moment de rugăciune și reculegere, în care se aduc mulțumiri și cereri către Fecioara Maria. Cine se roagă la Sfânta Fecioară, respectând postul negru, este eliberat de necazuri, boli și pagube, și găsește în schimb alinare și împlinire, spune datina.

În Transilvania, de Sfânta Maria Mare, femeile măritate aduc la biserică, de dimineață, struguri și prune pentru a fi sfințite de preoți și apoi distribuite credincioșilor. Fetele nemăritate culeg flori din grădină și le așează la icoane, în speranța că acest ritual le va proteja familiile de boli și necazuri.

Alții fac pelerinaje la mănăstiri și biserici cu această ocazie. Mulți români aleg să meargă în pelerinaj la locuri de cult importante, unde pot primi binecuvântări speciale. Mănăstirile din toată țara se umplu de vizitatori, iar atmosfera devine una de mare solemnitate.

De Sfânta Maria, gospodinele pregătesc bucate speciale, care variază de la o regiune la alta. Întâlnim adesea plăcinte, cozonaci și alte delicatese, care sunt servite atât în familie, cât și în comunitate. În unele regiuni din țară, este obișnuit să se taie colaci sau pâini speciale, care sunt apoi împărțiți în comunitate. Acest obicei simbolizează generozitatea și unitatea comunității.

În ziua de Sfânta Maria Mare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru protecție pe durata sarcinii și pentru o naștere ușoară a pruncilor lor. Totodată, în dimineața de 15 august, se tămâiază mormintele pentru a-i cinsti pe cei care au trecut în lumea de dincolo.

Pe 15 august, în satele tradiționale, începea un sezon important al nunților, care se desfășura până la începutul Postului Crăciunului. Tot în această zi se organizau târguri și iarmaroace de toamnă. Perioada dintre cele două sărbători dedicate Maicii Domnului, Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie), era considerată ideală pentru semănăturile de toamnă. De asemenea, în această zi erau adunate ultimele plante de leac, pentru sezonul rece.

Superstiții de Sfânta Maria

Pe lângă tradiții, superstițiile legate de Sfânta Maria sunt adânc înrădăcinate în cultura românească și sunt respectate cu sfințenie de unii dintre români.

De Sfântă Maria nu se muncește. Se spune că în ziua de 15 august nu este bine să faci curățenie sau alte treburi casnice, deoarece acestea ar putea aduce ghinion. În această zi nu se muncește, nu se coase și nu se spală haine. Este o zi dedicată relaxării și meditației.

De asemenea, se consideră că a începe activități noi în această zi poate aduce neplăceri. În schimb, este recomandat să te concentrezi pe reculegere și pe activități care aduc liniște și pace.

Se spune că dacă trandafirii înfloresc în preajma Sfintei Maria Mare, toamna va fi lungă și blândă. De altfel, în această zi, ciobanii coboară turmele de oi de pe munte, marcând astfel încheierea sezonului cald.

În anumite sate din România, există superstiția de a nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Se crede că încălcarea acestei tradiții poate duce la îmbolnăvirea celor din gospodărie sau la aprinderea acareturilor.

Totodată, se consideră că în ziua Sfintei Maria Mare este interzis scăldatul în apele râurilor, deoarece acestea ar fi contaminate de cerbi. Totodată, este de evitat dormitul pe prispa casei, potrivit traditii-superstitii.ro .

Pe de altă parte, de Sfânta Maria Mare, conform unei superstiții vechi, este recomandat să nu te tunzi și să nu arunci părul la gunoi. Motivul? Dacă nu respecți cu strictețe aceste tradiții, se crede că diavolul va râde, iar Maica Domnului va fi întristată și va plânge.

În această zi sfântă, se consideră că mersul cu spatele atrage tristețea Maicii Domnului.

O altă datină spune că fetele care își doresc să se căsătorească trebuie să spele icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc, pentru a primi ajutorul Fecioarei în găsirea alesului lor.

Se spune sau nu „La mulți ani” de Sfânta Marie

În România, peste 2,5 milioane de oameni poartă numele de Maria, ori alte derivate, potrivit datelor Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, iar de Sfânta Maria Mare, aceștia își sărbătoresc onomastica.

În tradiția populară, deoarece Sfânta Maria Mare marchează trecerea în neființă a Fecioarei Maria, unii cred că este nepotrivit să spui „la mulți ani” celor care poartă acest nume. Conform acestei viziuni, urarea de „la mulți ani” ar trebui rezervată pentru 8 septembrie, ziua Nașterii Fecioarei Maria.

Cu toate acestea, Biserica nu consideră greșit să adresezi urări de „la mulți ani” de Sfânta Maria Mare, având în vedere că sărbătoarea este una a bucuriei și a celebrarea vieții veșnice a Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului coincide cu Ziua Marinei , sărbătorită în porturile maritime și fluviale. Festivități precum ceremonii religioase, depuneri de coroane, și spectacole marinărești sunt organizate pentru a celebra ocrotitoarea marinarilor.

În vacanță de Sfântă Marie

În ultimii ani, foarte mulți români preferă să petreacă de Sfântă Marie în vacanță, fie că merg pe litoral, unde sunt așteptați 140.000 de români, la munte sau în afara țării, oamenii profită de ziua liberă legală.

Guvernul a stabilit încă de la începutul anului că angajații din sectorul bugetar vor beneficia de o minivacanță de 4 zile , având în vedere că pe 15 august este zi liberă prin lege cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Vineri, 16 august, va fi o zi-punte oferită de Guvern, urmată de weekendul obișnuit.

În 2024, românii mai au două sărbători legale care pică în weekend: Sfântul Andrei pe 30 noiembrie (sâmbătă) și Ziua Națională a României pe 1 decembrie (duminică). Totuși, singura zi liberă în timpul săptămânii rămâne Crăciunul, pe 25 decembrie (miercuri).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Noile cupoane vor arăta foarte diferit în funcție de stadiul de cotizare / Cu cât vor crește exact pensiile după recalculare

2 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

3 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Trupele lui Kadîrov, despre care el spunea că „nu se predau niciodată”, au fost capturate de ucraineni când încercau să fugă din Kursk