Sesizare de PLAGIAT în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea/Reacția ACUZATULUI
O sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, au declarat surse HotNews.ro. Potrivit surselor HotNews.ro, plangerea "nu este legata numai de plagiat, ci sunt sesizate si alte aspecte". Presedintele UNPR este doctor in Drept, titlu obtinut de la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Guvernului. Amintim ca Gabriel Oprea a fost si referent in comisia de specialisti care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta.
Prim-ministrul interimar Gabriel Oprea si-a facut studiile doctorale in perioada 1995-2000 la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si a obtinut titlul de doctor cu o lucrare in domeniul Procedurii Penale, avandu-l coordonator pe profesorul Ion Neagu, se arata in CV-ul de pe site-ul sau. In 2001 a fost profesor universitar la Colegiul National de Aparare, in 2002 - conducator de doctorat la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", iar in perioada 2003-2005 a fost membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) la Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.
Din 2008, Gabriel Oprea este profesor universitar si Conducator de Doctorat la Academia Nationala de Informatii.
De asemenea, Gabriel Oprea a fost referent in comisia de specialisti care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta (sursa) - teza declarata plagiat de catre Universitatea din Bucuresti si de catre CNATDCU.
Reacția lui Gabriel Oprea
”În legătură cu încercările mai vechi și mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declarațiilor de avere și legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea București privind teza de doctorat, țin să precizez următoarele:
Sunt un om corect, am respectat și respect legile țării. În privința parcursului meu academic, am cerut și am primit din partea Ministerului Educației, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât și cel de conducător de doctorat au fost obținute cu respectarea tuturor normelor legale și a exigențelor academice în vigoare la momentul respectiv.
Astfel, prin răspunsul nr. 9750 din 23.06.2015 este atestată fiecare etapă a acestui parcurs, începând cu admiterea la doctorat în 01.10.1996, până în 19.02.2003, când am devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU – Comisia de științe militare, ordine publică și siguranță națională, redenumită ulterior Comisia de Securitate Națională.
Sesizarea de plagiat, ca și sesizarea depusă la ANI (pentru verificarea declarațiilor mele de avere din ultimii 10 ani), precum și multe alte încercări de a-mi denigra numele, îl au ca autor pe Ioan Sîrbu. Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcției Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naționale, pentru faptele comise în funcția pe care a deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o față de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetența de a depune plângeri și petiții, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri și minciuni îndreptate împotriva mea.
România este un stat democratic și oricine este liber să depună sesizări și petiții, conform Constituției. Mai mult, lucrarea mea de doctorat, elaborată sub îndrumarea reputatului profesor de drept Ion Neagu, este și ea un document public și este la dispoziția oricui dorește să o răsfoiască, să o citească sau să o analizeze în detaliu”.