Sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg din septembrie, ameninţată de noul coronavirus
Sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg care urmează să înceapă pe 14 septembrie era pusă sub semnul întrebării vineri la presiunea eurodeputaţilor, care văd în aceasta un risc inutil din cauza pandemiei de COVID-19, relatează AFP.
Ar fi vorba, dacă într-adevăr va avea loc, de prima sesiune plenară de la începutul pandemiei. O amânare nu ar fi deloc pe placul Franţei, foarte ataşată de menţinerea supremaţiei sediului de la Strasbourg asupra celui de la Bruxelles.
Potrivit tratatelor europene, instituţia îşi are sediul la Strasbourg, unde au loc 12 sesiuni plenare de trei zile şi jumătate pe an. Însă în restul timpului eurodeputaţii lucrează la Bruxelles.
Susţinătorii sediului unic de la Bruxelles denunţă cu regularitate costul financiar şi ecologic al acestei deplasări a circa 2.500 de persoane şi faptul că imensul complex din Strasbourg este utilizat numai patru zile pe lună.
"Ar fi total de neînţeles dacă Parlamentul European ar trebui să se reunească la Strasbourg", a postat pe Twitter un eurodeputat centrist danez, Helveg Petersen, care refuză să se deplaseze în acest oraş.
Ar fi "iresponsabil faţă de personalul Parlamentului şi un exemplu prost", a adăugat el.
De la începutul pandemiei în martie, sesiunile s-au desfăşurat în principal prin videoconferinţă cu o prezenţă redusă a deputaţilor şi a echipelor lor.
Preşedintele PE, David Sassoli, a precizat că "aşteaptă evaluarea autorităţilor franceze privind situaţia sanitară din Strasbourg", în contextul în care departamentul Bas-Rhin a fost inclus în zona portocalie de Belgia, ceea ce înseamnă test şi carantină recomandate.
"Garanţiile necesare pentru a asigura o călătorie în deplină securitate" a eurodeputaţilor şi a staffului lor vor trebui să fie furnizate, a adăugat italianul într-o postare pe Twitter.
Anumite formaţiuni politice şi-au exprimat deja opoziţia faţă de o asemenea deplasare, printre care şi eurodeputaţi francezi, notează AFP.
"Să deplasezi 750 de deputaţi cu toţi asistenţii lor şi întreg personalul administrativ nu este responsabil nici pentru populaţia din Strasbourg, nici pentru toţi cei care vin din întreaga Europă", a declarat pentru AFP Eric Andrieu, al cărui grup, al doilea cel mai numeros din PE, a cerut anularea sesiunii de la Strasbourg.
Eurodeputatul consideră totuşi că desfăşurarea sesiunilor la Bruxelles trebuie să rămână temporară. "Nu se pune problema de a profita de situaţie pentru a pune capăt dezbaterii privind sediul dublu", a spus el.
Oficial, decizia urmează a fi luată pe 10 septembrie, dar ea ar putea interveni înainte de această dată.AGERPRES