Sesiune extraordinară a Parlamentului Ungariei pe tema intrării Suediei în NATO. Fidesz amenință cu boicotul

Sesiune extraordinară a Parlamentului Ungariei pe tema intrării Suediei în NATO. Fidesz amenință cu boicotul

Parlamentul Ungariei se întruneşte luni în sesiune extraordinară, convocată de opoziţie, pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, deşi fără posibilitatea de ratificare deocamdată, din moment ce partidul de guvernământ Fidesz a anunţat că va boicota întâlnirea, informează EFE.

Parlamentul Ungariei FOTO EPA EFE

Parlamentul Ungariei FOTO EPA EFE

Şedinţa a fost convocată de preşedintele parlamentului, Laszlo Kover, care este împotriva unei sesiuni extraordinare, dar întrucât aceasta a fost solicitată de peste 20% din deputaţii opoziţiei, şeful legislativului de la Budapesta s-a văzut nevoit să o aprobe, transmite Agerpres.

Cu acest pas simbolic, opoziţia încearcă să facă presiuni asupra guvernului şi să accelereze procesul de ratificare a intrării Suediei în NATO, întrucât Ungaria este singura ţară din alianţa nord-atlantică care nu şi-a dat încă avizul.

Cu toate acestea, din cauza absenţei deputaţilor proguvernamentali (mai mult de două treimi din legislativ), nu va exista cvorumul necesar pentru ca luni să fie luată o decizie.

Fidesz, aflat la putere din 2010, a confirmat că deputaţii săi nu vor participa la şedinţa din 5 februarie, a informat postul privat ungar ATV.

Mai mulţi membri ai guvernului au anunţat deja că nu văd "niciun motiv" să discute despre ratificarea extinderii NATO într-o sesiune extraordinară. De altminteri, aproape sigur vor lipsi de la sesiunea de luni, întrucât vor fi la o şedinţă a consiliului de miniştri al guvernului desfăşurată la Sopronbanya, lângă graniţa cu Austria.

Miniştrii şi deputaţii Fidesz îşi justifică refuzul de a accelera ratificarea extinderii NATO făcând referire la criticile "nedrepte" ale Suediei la adresa Ungariei cu privire la deriva valorilor democratice în ţară, aminteşte EFE.

Următoarea sesiune parlamentară oficială este programată pentru 26 februarie.

"Vom aştepta cu votul final până la o întâlnire a celor doi prim-miniştri", a dat asigurări Fidesz, făcând aluzie la faptul că premierul ungar, Viktor Orban, l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, să abordeze problema extinderii NATO.

Guvernul suedez, la rândul său, susţine că este deschis unei întâlniri între cei doi lideri, dar numai după ce Ungaria aprobă ratificarea aderării Suediei la alianţă.

Ungaria şi Turcia au blocat integrarea Suediei în NATO timp de mai bine de un an.

După ce Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO, la sfârşitul lunii ianuarie, Ungaria a rămas singură, în ciuda faptului că a afirmat anterior că nu va fi ultima ţară care îşi va da aprobarea.

Guvernul Ungariei este considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, notează agenţia de ştiri spaniolă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

5 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău