Serviciile speciale germane sugerează că trei conducte ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică ar putea deveni definitiv inutilizabile după presupuse acte de sabotaj.
Informația a fost dezvăluită de publicația germană Tagesspiegel care face referire la surse din cercurile guvernamentale.
Astfel, cei care au lansat informația susțin că, dacă conductele nu sunt reparate rapid, cantități mari de apă sărată vor intra pe conductă și le vor coroda. Deoarece conductele au porțiuni mari, afectate de explozii, prin care pătrunde o cantitate extrem de mare de apă, intervenția trebui să se facă rapid.
Cine este sabotorul
Comisia Europeană, autoritățile de securitate ale Germaniei și serviciul federal de informații BND suspectează un act de sabotaj. Din cauza complexității atacului, experții și cercurile guvernamentale germane consideră că acesta ar fi putut fi efectuat doar de o unitate guvernamentală.
Se presupune că Rusia este în spatele acestui lucru, dar motivul rămâne neclar.
BND joacă acum un rol principal de informații, evaluând imaginile din satelit ale mișcărilor navelor în perioada premergătoare exploziilor.
O teorie este că scafandrii ar putea să fi instalat explozibili pe două conducte Nord Stream 1 și una dintre cele două conducte Nord Stream 2.
Potrivit informațiilor de la Tagesspiegel, exploziile vizate indică faptul că scurgerile de gaz sunt uriașe, astfel încât rata căderii de presiune în conducte a fost mare, de la peste 100 de bari, la doar 7 bari.
Nu doar Germania, dar și Danemarca și Suedia iau în calcul scenariul unui sabotaj. Ministrul apărării din Danemarca, Morten Bødskov, a declarat miercuri că scurgerile de gaze la conductele Nord Stream din Marea Baltică au fost provocate de explozii extrem de puternice, care au fost plănuite cu minuţiozitate.
Miercuri, 28 septembrie, ambasadorii UE vor ține prima întâlnire privind incidentele de scurgeri de gaze pe ramurile gazoductului rusesc „North Stream”.
Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema "Nord Stream"
Partea rusă a solicitat desfăşurarea la 29 septembrie a unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU pe tema "Nord Stream", a anunţat, miercuri, primul adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, scrie Rador, care citează TASS.
"Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu diversiunile de la cele două ramificaţii ale gazoductului "Nord Stream". Ne aşteptăm ca aceasta să aibă loc mâine" - a scris Polianski pe canalul său Telegram.
Nord Stream 1 reprezenta principala cale prin care ajungeau în Europa gazele rusești. Cele două conducte de câte1.224 de kilometri fiecare aveau capacitatea de a transporta un total combinat de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Nord Stream 2 dispunea, de asemenea, de două conducte cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Proiectul a fost finalizat în septembrie, anul trecut, dar nu a fost recepționat de Germania, principalul beneficiar al gazelor transportate prin Nord Stream.