Serviciile secrete italiene avertizează că nu a scăzut riscul unor noi atacuri teroriste în Europa
Serviciile secrete italiene estimează că riscul comiterii de către jihadiști a unor noi atacuri teroriste în Europa încă este ridicat, relevă raportul pe care l-au prezentat miercuri parlamentului de la Roma, transmite agenția EFE.
Astfel de atacuri ar putea fi comise de teroriști trimiși din zonele din Orientul Mijlociu controlate de gruparea Stat Islamic (SI), dar și de militanți islamiști stabiliți în Europa. Documentul semnalează că este în creștere atât riscul unor acțiuni teroriste de genul celor executate în luna noiembrie la Paris, cât și cel al unei coordonări orizontale între microcelulele teroriste ori al unor acțiuni individuale slab planificate și în consecință imprevizibile.
Italia și Vaticanul pot fi în mod special vizate de astfel de atacuri, se mai menționează în raport, Vaticanul fiind considerat de potențialii teroriști un 'obiectiv politic, simbolic și religios'.
Serviciile secrete italiene subliniază că autoritățile de la Roma trebuie să acorde o atenție sporită 'prozelitismului prin închisori' și să fie monitorizată diseminarea ideologiei jihadiste pe internet în cercurile islamiste radicale, întrucât utilizatorii internetului sunt în mare parte persoane foarte tinere și care pot fi ușor atrase și influențare de 'figuri carismatice'.
Raportul mai semnalează prezența încă periculoasă a grupării teroriste al-Qaida, care ar putea să acționeze 'în concurență' cu SI.
Pe de altă parte, documentul confirmă că tot mai multe femei europene se alătură jihadiștilor, unele asumându-și sarcina de a recruta alte femei, în special pe internet.
Se solicită de asemenea supravegherea extrem de atentă a europenilor deveniți combatanți jihadiști, dar care s-au întors în țările lor de origine, deși în Italia acest fenomen este de o amploare mai redusă comparativ cu alte state europene.
Cât despre riscul infiltrării unor teroriștii printre refugiații care vin în Uniunea Europeană, serviciile secrete italiene menționează că nu au identificat dovezi semnificative care să confirme acest fenomen în cazul migranților ajunși în Italia.
În schimb, serviciile secrete italiene avertizează că pericolul unor astfel de infiltrări este mai ridicat în cazul valului de migranți ce traversează ruta balcanică. În timp ce în Italia debarcă în general migranți proveniți din state africane, majoritatea celor care parcurg ruta balcanică provin din Orientul Mijlociu.
AGERPRES