![](/static/img/zoom_in.png)
„Serviciile l-au aruncat peste bord pe Iohannis”
„Serviciile secrete au estimat că rămânerea lui Klaus Iohannis în fruntea statului nu e sustenabilă, de parcă asupra orașului veneau minerii și nu un număr limitat de demonstranți pașnici”, a comentat luni profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi demisia neașteptată a șefului statului.
„Încă o victorie a democrației originale românești. (…) Nu e prima oară. Emil Constantinescu a fost așa de bine informat în anul 2000 că s-a retras și astfel a intrat (Corneliu) Vadim Tudor în turul doi”, notează politologul, într-un text publicat pe site-ul România Curată și intitulat „Serviciile l-au aruncat peste bord pe Iohannis”.
Conform Alinei Mungiu-Pippidi, principalul reproș contra lui Klaus Iohannis este, sau ar trebui să fie, că „a condus cu serviciile secrete peste orice limită acceptabilă”.
„Având zero staff propriu s-a ajuns ca ei să fie specialiști în vaccinare, alegeri și toate politicile publice. Mai ales lupta cu PSD în care au excelat”, a adăugat ea.
„Acum când președintele pleacă serviciile secrete rămân. După ce au oferit prognoza că moțiunea de suspendare are șanse să treacă de Parlament”, subliniază profesoara.
Ce mai afirmă Alina Mungiu-Pippidi:
E adevărat că odată cu depunerea moțiunii jumătate din rău fusese făcut, adică date semnale negative dobânzii la împrumuturi externe, unde România se îndatorează lunar să plătească pensii și salarii mărite pentru care votanții nu sunt recunoscători, vor să dea de pământ cu regimul cu cele mai scăzute impozite din Europa (vedeți harta Eurostat) dar cele mai multe indexări!
Populiștii radicali din România au reușit această victorie datorită oportunismului serviciilor secrete și a populismului USR care s-a alăturat – dacă nu cumva cele două cauze sunt una și aceeași. Dacă nu ar fi și țara înaintașilor noștri aș zice să lăsăm AUR și USR vreo patru ani să încerce ei să le facă pe toate la maxim cu impozite la minim, după ce dau afară pe ușă FMI și alți finanțatori.
Înainte să aud urlete că nu e bună harta Eurostat care arată Bulgaria și România ca templul populismului, cu cele mai joase impozite de pe continent poate vă gândiți că americanii nu ridicau vizele și OECD nu deschidea ușa pentru aderarea României dacă țara nu trecea în categoria țărilor cu venit mare la Banca Mondială. Oricât de mare e încă diferența de Danemarca, România e un succes al convergenței europene, a sărit jumătate din clasament din prima parte a anilor nouăzeci!
Trump cel mult așteptat poate cel mult să vă scoată la loc vizele la liber pe care le aranjase nevrednicul regim Iohannis.
E vreo consolare că Ilie Bolojan e un om bun și că ajunge președinte interimar? Nu prea, că la așa servicii, așa politicieni și așa votanți nu iese omul cel mai bun, chiar dacă temporar o să-l avem drept șef al statului.