Serviciile de securitate ucrainene au descins la mănăstirea Lavra Pecerska pentru a contracara acţiuni de sabotaj ruse

Serviciile de securitate ucrainene au descins la mănăstirea Lavra Pecerska pentru a contracara acţiuni de sabotaj ruse

Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, parte a unor operaţiuni menite să contracareze „activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse”, a anunţat SBU, informează Reuters.

Complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev este vechi de 1000 de ani

Complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev este vechi de 1000 de ani

Complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 1000 de ani şi care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, face parte din patrimoniul cultural al Ucrainei şi în prezent este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, potrivit Agerpres.

„Aceste măsuri au fost luate ca parte a activităţii sistemice a SBU pentru contracararea activităţilor distructive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina”, a precizat SBU într-un comunicat.

Potrivit SBU, percheziţiile sunt menite să prevină utilizarea mănăstirii drept „centru al lumii ruse” şi au fost întreprinse pentru a îndepărta suspiciuni „cu privire la utilizarea acestui spaţiu ca refugiu pentru adăpostirea de grupuri de sabotaj şi de recunoaştere, de cetăţeni străini şi ca depozit de arme”.

SBU nu a anunţat care a fost rezultatul acestor raiduri.În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei şi a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială”.

Ucraina şi Occidentul subliniază că acesta este un război de agresiune neprovocat.Un sondaj de opinie din 2020 al Centrului Razumkov de la Kiev a arătat că 34% dintre ucraineni se identificau drept membri ai principalei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce 14% drept membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea liderului spiritual al creştinilor-ortodocşi la nivel mondial de a înfiinţa o Biserică independentă de Moscova, punând în mare măsură capăt secolelor de legături religioase între cele două ţări.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”