Serviciile de informații germane plasează sub supraveghere Der Flügel, aripa cea mai radicală a AfD
Şeful agenţiei de informaţii interne a Germaniei, (BfV) a calificat terorismul şi extremismul de dreapta ca fiind cel mai mare pericol cu care se confruntă democraţia din Germania, în timp ce serviciul pe care îl conduce a plasat oficial sub supraveghere formaţiunea de extremă dreapta, Alternative für Deutschland (AfD), scrie The Guardian, citată de Rador.
Cei mai radicali extremişti de dreapta din ţară sunt în număr de 32.000, a spus Thomas Haldenwang, adăugând că 13.000 dintre ei sunt consideraţi potenţial violenţi.
„Extremismul de dreapta şi terorismul de dreapta sunt actualmente cel mai mare pericol pentru democraţia din Germania”, a spus el la o conferinţă de presă.
Agenţia pe care o conduce a plasat sub supraveghere formală fracţiunea cea mai radicală a AfD, Der Flügel (Aripa). Deşi nu există liste oficiale de membri, se estimează că Der Flügel ar avea aproximativ 7.000 de adepţi, constituind o cincime din efectivele membrilor AfD. Influenţa acesteia în partid este însă mai mare, solicitările sale radicale naţionaliste ajutând la conturarea agendei partidului.
Reclasificarea grupului va uşura sarcina agenţiei de spionaj a Germaniei de a autoriza interceptările telefonice sau a folosi ţintit informatori ai poliţiei. Fondată în 2013 pe baza opoziţiei faţă de ajutoarele financiare acordate de zona euro Greciei, AfD s-a extins şi a glisat şi mai mult spre dreapta în ultimii şapte ani, debarasându-se de mai mulţi lideri pe drum.
Mobilizând împotriva deciziei din 2015 a cancelarului Angela Merkel, de a menţine deschise graniţele pentru refugiaţi, AfD a acumulat un număr semnificativ de voturi de la cei nemulţumiţi de politica imigraţionistă a guvernului. Actualmente constituie cel mai mare grup de opoziţie din Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, şi are o prezenţă importantă în legislativele landurilor, mai ales în Est.
Der Flügel a fost fondată de instigatorul de extremă dreapta Björn Höcke, politician AfD din landul estic Turingia care a provocat indignare prin declaraţiile referitoare la trecutul nazist al Germaniei. Höcke a calificat monumentul Holocaustului din Berlin un „memorial al ruşinii” şi a îndemnat la o „schimbare cu 180 de grade” a modului în care ţara se raportează la amintirea trecutului.
Răspunzând la o întrebare, la o conferinţă de presă de joi, Haldenwang a spus că agenţia lui crede că Höcke a scris mai multe articole pentru două reviste publicate de un neonazist militant în 2011 şi 2012, sub pseudonimul „Landolf Ladig”.
Pe lângă Höcke, şeful spionajului Germaniei l-a singularizat pe Andreas Kalbitz, liderul AfD din landul estic Brandenburg. Anul trecut, s-a dezvăluit că Kalbitz este unul din cei 14 neonazişti germani care s-au deplasat la Atena în ianuarie 2007 pentru un miting organizat de Alianţa Patriotică, un partid ultranaţionalist cu viaţă scurtă, format de membri ai Zorilor Aurii.
Haldenwang a spus că oficialităţile din sfera securităţii cred că Der Flügel a încălcat “trăsături caracteristice ale ordinii democratice elementare, demnitatea umană, democraţia şi statul de dept”. În privinţa lui Höcke şi Kalbitz, el a spus: “Ambele persoane sunt extremişti de dreapta.”
Recentele atacuri din Germania fac să fie mai important ca oricând ca grupurile care ar putea incita la ură să fie monitorizate, a spus el.
Un bărbat înarmat, cu convingeri rasiste, a ucis nouă oameni la un bar shisha din oraşul Hanau, în februarie, iar alte două persoane au fost ucise într-un atac care viza o sinagogă din Halle, în octombrie. În iunie, politicianul pro-migraţie Walter Lübcke a fost găsit mort în locuinţa sa din landul Hesse şi un simpatizant al extremei dreapta a mărturisit că el a comis atacul.
AfD a răspuns la anunţul făcut de Haldenwang calificând demersul drept o tentativă de amuţire a partidului. “Acesta este un act motivat politic, anti-AfD”, a spus Jörg Meuthen, purtător de cuvânt al partidului.
“Agenţia de securitate a făcut o greşeală cu acuzaţiile ei”, a spus partidul într-o declaraţie de miercuri.
Sursa: The Guardian / Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu