Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul reptilelor este „neobișnuit”

Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul reptilelor este „neobișnuit”

Una dintre cele mai mari specii de șerpi din Europa se ascunde pe pereții și în podurile din Marea Britanie. Oamenii de știință au observat că reptilele au comportament neobișnuit.

Șerpii esculapieni, care pot ajunge la o lungime de peste 2,5 metri FOTO: Getty

Șerpii esculapieni, care pot ajunge la o lungime de peste 2,5 metri FOTO: Getty

Șerpii esculapieni, care cresc până la 2,5 metri lungime, nu sunt originari din Regatul Unit. Au dispărut la nivel local în timpul ultimei ere glaciare și nu au mai fost întâlniți pe scară largă în Regatul Unit timp de 300.000 de ani, potrivit Independent.

Dar acum au devenit o specie invazivă, spun cercetătorii, supraviețuind în colțurile calde din Regatul Unit. Aceștia au fost introduși în anii 1970 la Colwyn Bay, în nordul Țării Galilor, în urma unei evadări de la Grădina Zoologică Welsh Mountain.

Anterior s-a constatat că șerpii, a căror dietă include în principal șobolani, trăiesc în jurul zonei Grădinii Zoologice din Londra, în Regent's Park, și lângă Bridgend, în sudul Țării Galilor.

Prezența șarpelui non-veninos în aceste zone ridică întrebări cu privire la modul în care aceste creaturi cu sânge rece supraviețuiesc în locuri reci.

Se știe că speciile invazive din întreaga lume sunt împinse și trase în zone noi de schimbările climatice și de schimbarea habitatului, precum și de transportul uman.

Pentru a înțelege mai bine distribuția lor actuală în întreaga țară, cercetătorii au urmărit prin radio și au studiat zilnic aproximativ 13 șerpi masculi și opt șerpi femele pe parcursul a două sezoane active între 2021 și 2022. Aceștia au încercat să înțeleagă modul în care șerpii își caută căldura într-o regiune care ar putea deveni prea rece pentru supraviețuirea lor.

Studiul care urmează să fie revizuit de experți a constatat că șerpii folosesc „caracteristicile umane” ale noului lor habitat, cum ar fi „podurile și cavitățile din pereții caselor”.

Șerpii au comportamente neobișnuite

Șerpii masculi au o „preferință distinctă” pentru clădiri, în timp ce șerpii femele preferă zonele împădurite. „Pentru șerpi, structurile antropice, cum ar fi clădirile și canalizările, oferă adăpost, oportunități de termoreglare și locuri de depunere a ouălor”, spun oamenii de știință.

„Am observat șerpi esculapieni care căutau activ și se întorceau să folosească clădirile locuite și au fost observați cățărându-se pe structuri mari pentru a accesa podurile și cavitățile pereților caselor”, arată experții.

Au fost găsite, de asemenea, ouăle șarpelui în interiorul unei grămezi de compost de la o casă.

Cercetătorii spun că acestea sunt „comportamente neobișnuite” în comparație cu șerpii originari din Marea Britanie, care evită adesea zonele urbane extinse.

Vipera și șarpele neted, de exemplu, sunt „rar întâlnite” în medii dominate de oameni. Chiar și șerpii de iarbă, care pot fi găsiți uneori în medii artificiale, cum ar fi iazurile din grădini, folosesc mai rar astfel de elemente.

Cinci din cei 21 de șerpi esculapieni urmăriți în cadrul studiului au murit în timpul acestuia și unul la scurt timp după aceea.

Trei șerpi au fost uciși de mașini, în timp ce unul a fost canibalizat de un alt șarpe mascul, spun specialiștii.

Mai mult, cercetătorii suspectează că șerpii ar putea folosi gardurile vii și canalizările pentru a se răspândi în siguranță în zone noi, evitând drumurile.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”