„Șerpăria” de la vârful Armatei Rusiei
Serviciul de Informații al Ministerului britanic al Apărării a realizat o analiză a situației din sistemul militar rusesc.
Analiza pornește de la numirea unui nou general în fruntea operațiunilor militare din Ucraina.
"La 8 octombrie 2022, Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat că generalul Serghei Surovikin a fost numit comandant general al grupului său mixt de forțe care conduce „operațiunea militară specială” din Ucraina.
Surovikin a comandat anterior Forțele Aerospațiale Ruse și, mai recent, Gruparea de Forțe Sud în operațiunile din Ucraina.
Pentru cea mai mare parte campaniei care a presupus invadarea Ucrainei, Rusia probabil nu a avut niciodată până acum un singur comandant împuternicit cu operațiunile de pe tot frontul.
Generalul Alexandr Dvornikov a deținut probabil acest rol pentru o perioadă cuprinsă între aprilie și august 2022, dar nu este clar dacă a reușit să exercite în mod eficient controlul asupra grupărilor de forțe din armata rusă adesea disparate și concurente.
Numirea lui Surovikin reflectă probabil un efort al comunității de securitate națională a Rusiei de a îmbunătăți livrarea operațiunii.
Cu toate acestea, probabil că va trebui să lupte cu un aparat al ministerului rus al Apărării din ce în ce mai fracțional și dotat precar pentru a atinge obiectivele setate politic în Ucraina", arată analiza britanicilor.
Numirea lui Surovikin s-a produs în realitate în după-amiaza zilei de sâmbătă, 8 octombrie, la câteva ore după distrugerea podului Kerci, într-o atmosferă extrem de tensionată. Informații ale serviciului secret al Ministerului Apărării din Ucraina arată că unitățile de elită ale Gărzii Ruse s-au deplasat în viteză, alături de poliție, pe străzile capitalei Rusiei, într-o demonstrație de forță.
Informațiile făcute publice de ucraineni mai arată că militari de rang înalt ar fi fost îndepărtați din birouri sau arestați, drept represalii pentru dezastrul din Crimeea.
Mai mulți analiști politici și inclusivi bloggeri de război ruși văd o luptă subterană atroce la nivelul instituțiilor de forță din Rusia. De o parte s-ar situa FSB și mercenarii Wagner, de cealaltă MOD. Ambele părți încearcă să inducă vina reciproc pentru dezastrul campaniei militare din Ucraina.
În același timp, surse din grupul mercenarilor Wagner, citate de jurnaliștii publicației Bellingcat, indică faptul că "bucătarul" lui Putin, Evgheni Prigozin, șeful mercenarilor, desfășoară o campanie bizară de PR, pe fondul recrutării masive de noi combatanți, inclusiv pușcăriași condamnați pentru infracțiuni foarte grave. Analiștii consideră că liderul trupelor Wagner ar avea ambiții politice extrem de înalte.
O altă forță demne de menționat în luptele subterane de la vârful instituțiilor de forță ruse este liderul cecen Ramzan Kadîrov, care și-a permis chiar o amenințare de retragere din campania ucraineană, într-un moment critic, cel mai probabil ca metodă de negociere cu Putin.
Atât Prigozin cât și Kadîrov conduc, practic, două armate private care ar putea fi folosite în obținerea unor obiective personale.