Serbia susține că l-a arestat pe șeful comandoului care a ucis un polițist kosovar
Liderul comandoului care a ucis, pe 24 septembrie, un poliţist kosovar şi care este căutat de Kosovo a fost arestat marţi în Serbia, a anunţat Ministerul sârb de Interne.
FOTO Shutterstock
Milan Radoicici a fost plasat în detenţie provizorie pentru 48 de ore şi predat Parchetului din Belgrad, se arată într-un comunicat al Ministerului sârb de Interne.
Poliţia sârbă a desfăşurat percheziţii în apartamentul său şi în alte locaţii care îi aparţin, potrivit aceleiaşi surse, care nu precizează locul arestării.
Milan Radoicici este un om de afaceri şi un fost responsabil politic al minorității sârbe din Kosovo. El a demisionat săptămâna trecută din funcția de vicepreşedinte al Listei sârbe (Srpska lista), principala formaţiune politică a sârbilor din Kosovo.
Anterior, preşedintele sârb Aleksandr Vucici a declarat că Radoicici se afla în „centrul Serbiei” şi că era disponibil pentru a fi interogat de autorităţile de la Belgrad.
Nordul Kosovo, o zonă majoritar sârbă, a fost pe 24 septembrie scena unor confruntări violente între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando paramilitar puternic înarmat, transmite AFP, potrivit Agerpres .
Într-o primă fază, un poliţist kosovar a fost ucis şi un altul a fost rănit pe o baricadă înălţată la intrarea în satul Banjska, la 15 kilometri de frontiera cu Serbia.
Poliţia kosovară a lansat atunci o operaţiune de anvergură împotriva acestui grup, care s-a baricadat într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Sârbe. Trei dintre membrii săi, toţi sârbi din Kosovo, au fost ucişi, iar alţi trei au fost arestaţi. Ceilalţi au fugit, printre care și Milan Radoicici.
Acuzat de ministrul de Interne al Kosovo, Xhelal Svecla, că a fost şeful acelui comando, Radoicici a afirmat el însuşi, prin intermediul avocatului său la Belgrad, că a înfiinţat şi echipat acest grup fără știrea Belgradului.
Obiectivul acţiunii sale a fost să „creeze condiţiile pentru a realiza visul libertăţii poporului său în nordul Kosovo”.
Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, proclamată în 2008 și recunoscută de peste 100 de țări.
O treime dintre cei circa 120.000 de sârbi din Kosovo (1,8 milioane de locuitori) trăiesc în nordul Kosovo, regiune ce se învecinează cu Serbia şi unde Priștina doreşte să-şi impună suveranitatea. Susţinuţi de Belgrad, ei refuză să se supună guvernului din Kosovo, notează AFP.
Sursa: adevarul.ro