Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu. Experții militari critică planul Guvernului

Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu. Experții militari critică planul Guvernului

Guvernul Serbiei a stabilit, vineri, 20 septembrie, să reintroducă serviciul militar obligatoriu, la care se renunţase în urmă cu 14 ani, a anunţat preşedintele Aleksandar Vucic. Decizia a fost considerată un pas important pentru îmbunătăţirea pregătirii de apărare a ţării.

Aleksandar Vucic a reintrodus serviciul militar obligatoriu FOTO: Profimedia jpg

Aleksandar Vucic a reintrodus serviciul militar obligatoriu FOTO: Profimedia jpg

Guvernul a afirmat într-un comunicat că va forma un grup de lucru pentru a lansa procesul. Conform planului, bărbații sârbi vor avea serviciul militar obligatoriu, fiind format din 60 de zile de antrenament și 15 zile de exerciții, a transmis guvernul sârb, potrivit Reuters. Serviciul va fi voluntar pentru femei.

Unii experți militari au criticat planul, spunând că va fi costisitor și că o perioadă atât de scurtă de serviciu va contribui puțin la capacitățile de apărare ale țării.

Forțele armate ale Serbiei, care au apărut ca stat independent după prăbușirea sângeroasă a fostei Iugoslavii în anii 1990, au fost pe deplin profesionalizate în 2011, dar rămân prost plătite și echipate.

Nu este intenţia noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne ameninţă”, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic , după semnarea unui acord pentru reintroducerea recrutării săptămâna trecută.

Mișcarea Serbiei coincide cu o decizie similară a vecinului membru NATO, Croația, al cărei ministru al apărării a anunțat la începutul acestei luni că recrutarea obligatorie, care a fost suspendată în 2008, va fi reintrodusă de la 1 ianuarie 2025.

Serbia, care îşi menţine neutralitatea militară, a aderat la programul Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2006, iar în 2015 a semnat Planul individual de acţiune pentru parteneriat - cel mai înalt nivel de cooperare pentru ţările care nu aspiră să adere la alianţă.

În august 2024, Serbia a semnat un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziţionarea a 12 noi avioane de luptă Rafale, o mişcare care semnalează o îndepărtare de Rusia, aliatul său tradiţional şi furnizorul său de arme, conform sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Foarte interesante amănunte...

3 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk