Serbia intenţionează „să asigure stabilitatea aprovizionării cu gaze în regiune”

Serbia intenţionează „să asigure stabilitatea aprovizionării cu gaze în regiune”

Scopul principal al Serbiei este de a deveni un stat de tranzit şi de a asigura stabilitatea aprovizionării cu gaze în regiune. O astfel de declaraţie a vicepremierului şi ministrului Minelor şi Energiei al Republicii Zorana Mihajlovic a fost publicată sâmbătă de serviciul de presă al Cabinetului de Miniştri sârb.

„Scopul este ca Serbia să devină o ţară de tranzit, în timp ce legătura în sectorul gazelor cu alte ţări din regiune va asigura stabilitatea aprovizionării cu această sursă de energie. Aceasta înseamnă stabilitate sistemului, putere politică şi venituri suplimentare din tranzit.

Scopul este conectarea cu România, Macedonia de Nord, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi nu numai pentru gaze, ci şi pentru reţeaua de înaltă tensiune”, a spus Mihajlovic într-un comunicat.

Ea a reamintit că Serbia a semnat un acord pentru furnizarea a 2 miliarde de metri cubi de gaz cu Rusia, există posibilitatea de a folosi o instalaţie de stocare a gazelor pentru 500 de milioane de metri cubi în Ungaria, precum şi rezerve în partea sârbă a Banatsky. Dvor UGS facilitate. Ministrul a subliniat că interconexiunea cu Bulgaria va fi finalizată în septembrie anul viitor, ceea ce va face posibilă primirea de gaze din Azerbaidjan, cu ministerul de resort al căruia a fost semnat un acord de cooperare. În plus, „sunt în desfăşurare negocieri pentru achiziţionarea de gaz pentru anul viitor de la un terminal GNL din Grecia sau de la orice alt furnizor”.

La 1 ianuarie a acestui an, Gazprom a început să furnizeze gaz Serbiei printr-o nouă rută. Gazul este transportat din Rusia prin conducta de gaze offshore Turkish Stream şi mai departe prin Turcia. Apoi, prin sistemul naţional de transport al gazelor din Bulgaria, intră în Serbia.

Pe 29 mai, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că, în timpul convorbirilor telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, a căzut de acord asupra principalelor aspecte ale contractului de gaze. Potrivit acestuia, contractul va fi semnat pe trei ani, preţul gazului va fi calculat după formula petrolului, ceea ce înseamnă de la 310 la 408 de dolari la 1.000 de metri cubi. Vučić a menţionat că acest preţ este cel mai bun din Europa, dar problema cumpărării a încă 800 de milioane de metri cubi de gaz a rămas deschisă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi? / Noi pe cine credem?

2 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

3 VIDEO „Nu avem dovezi că Putin a manipulat alegerile din România. Atenție, Rusia e acolo unde sunt banii! Iohannis nu mai are mandat”

4 Macron, dat în vileag de Lavrov

5 „We are so back /