Serbia dă asigurări Rusiei că nu s-a alăturat „isteriei antiruse” și că nu a impus sancțiuni Kremlinului

Serbia dă asigurări Rusiei că nu s-a alăturat „isteriei antiruse” și că nu a impus sancțiuni Kremlinului

Ministrul de Interne sârb Aleksandar Vulin i-a transmis lui Seghei Lavrov că Serbia nu s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Kremlinului și că nu participă la „isteria antirusă”, scrie EFE.

image

Aleksandar Vulin și Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Vulin s-a întâlnit luni la Moscova cu Lavrov, căruia i-a spus că deplânge „profund” faptul că o vizită planificată pentru iunie a ministrului de Externe rus la Belgrad a devenit imposibilă „ca urmare a deciziei altor ţări”, a menţionat ministerul de Interne sârb într-un comunicat.

Ministerul sârb face referire la dificultăţile cu care s-a confruntat Lavrov atunci când a dorit să se deplaseze în Serbia, dat fiind că, pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării de către Moscova a Ucrainei, cvasitotalitatea spaţiului aerian european este închis pentru avioanele ruse.

„Serbia, condusă de preşedintele Aleksandar Vucic, nu uită frăţia centenară (cu Rusia) şi este singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei”, a declarat Vulin, potrivit notei de presă publicată pe site-ul Ministerului de Interne sârb, scrie Agerpres.

De asemenea, într-un alt comunicat se precizează că ministrul de Interne sârb s-a întâlnit cu viceministrul rus al Apărării, Aleksandr Fomin și au stabilit ca cele două ţări să continue cooperarea în domeniul securităţii.

Ministrul Apărării rus, generalul Serghei Şoigu, l-a decorat pe Vulin pentru contribuţia acestuia la cooperarea între cele două ţări în domeniul apărării, se mai adaugă în comunicatul ministerului de Interne sârb.

Belgrad acuză Twitter că a suspendat conturi ale unor ambasade sârbe

În același timp, marți, Belgrad a acuzat Twitter că a suspendat conturi ale unor ambasade sârbe și a calificat această acțiune drept „cenzură” a legaţiilor diplomatice ale unei ţări democratice, care nu se află sub incidenţa vreunei sancţiuni.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe sârb menţionează că, din 18 august, conturile ambasadelor Serbiei în Armenia, Iran, Indonezia, Nigeria, Zimbabwe, Ghana şi Kuweit, precum şi cel al consulatului general din Chicago, sunt blocate.

Nu a existat „niciun argument, niciun mesaj anterior, care să indice eventuale încălcări ale normelor de comunicare pe această reţea socială'', se menţionează în nota MAE sârb, publicată marţi de presa locală.

Diplomaţia de la Belgrad aminteşte că Serbia este o ţară candidată la Uniunea Europeană şi că, din acest motiv, are standarde politice şi democratice care includ libertatea presei, în conformitate cu „cele mai ridicate principii europene''.

MAE sârb a cerut deblocarea conturilor sale şi a adăugat că speră că blocajul „nu face parte din tentativele de a împiedica” Serbia să-şi exprime punctele de vedere în privinţa situaţiei din Kosovo, provincie sârbă care în 2008 şi-a proclamat unilateral independenţa, nerecunoscută de Belgrad, notează EFE.

Mass-media sârbe au informat săptămâna trecută cu privire la suspendarea temporară a conturilor pe Twitter ale directorului Biroului de Cooperare cu Diaspora şi cu Sârbii din Regiune, fostul politolog francez Arnaud Guillon, precum şi ale circa 10 deputaţi ai partidului de guvernământ din Serbia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”