Șerban Nicolae: Vom transmite o informare președintelui PE despre refuzul Monicăi Macovei de a se prezenta la Comisia SIPA
Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, senatorul Șerban Nicolae, a declarat, miercuri, că va fi transmisă o informare președintelui Parlamentului European despre faptul că europarlamentarul Monica Macovei refuză să se prezinte pentru a fi audiată în acest for.
În ceea ce privește precizările Monicăi Macovei, conform cărora nu a primit nicio informație sau dosar din arhiva DGPA/SIPA, Șerban Nicolae a apreciat că aceasta este o interpretare "ridicolă".
"E ca și cum eu, citat la Parchet, aș transmite o scrisoare sau aș posta pe o rețea de socializare un mesaj în care să le spun: 'Nu dețin asemenea informații, nu știu nimic din ceea ce vă interesează, nu am ce să vă comunic, nu aveți de ce să mă citați'. Nu așa funcționează aceste lucruri. Atunci când nu ai nimic de ascuns, când ești de bună credință și ai o atitudine responsabilă — repet, deține o funcție publică (...) — nu ai cum să anticipezi întrebările care ți se pot pune, nu ai cum să anticipezi evoluția unei asemenea dezbateri și nu văd de ce s-ar teme, că la urma urmei nu este anchetată de această comisie, nu este învinuită de ceva. Ar fi putut să vină și să clarifice, pentru opinia publică, în fața unei comisii parlamentare, niște aspecte de interes general", a arătat el.
Senatorul a menționat că este posibil să îi fie adresată o nouă invitație Monicăi Macovei pentru a fi audiată.
"În fața unor comisii parlamentare s-au prezentat și alte persoane, nu din cele care fac parte din structurile cu care Parlamentul are raporturi instituționale. Nu asta era o condiție", a comentat Șerban Nicolae argumentul invocat de Macovei pentru a nu se prezenta în fața comisiei.
Monica Macovei a reiterat pe 14 noiembrie că nu se va prezenta pentru a fi audiată la Comisia parlamentară privind SIPA și că nu a primit nicio informație sau dosar din arhiva DGPA/SIPA.
"Am transmis Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului 'pentru a se clarifica aspectele ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție', săptămâna trecută, că nu îmi dau 'acordul de voință' de a fi audiată, în temeiul Legii nr. 96/2006. În Decizia 611 din 3 octombrie 2017, dar și în alte decizii anterioare, Curtea Constituțională a subliniat că: 'În privința terților (alte persoane decât cele care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice), procedura de a obține informații demarează cu o invitație. (...) În acest sens, alin. (5) al art. 9 din Legea nr. 96/2006 precizează o condiție suplimentară, care ține de acordul de voință al persoanei invitate, și anume acceptarea acesteia de a fi audiată (..)' (par.125). Sigur, este posibil ca peste noapte să schimbe legea, însă, în prezent, acestea sunt prevederile legale", a arătat Macovei.
AGERPRES