Șerban Nicolae, despre amendamentele la legea grațierii: Nu există niciun fel de ambiție; sunt dispus să le retrag
Președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, a declarat luni că este dispus să își retragă amendamentele depuse la proiectul legii grațierii dacă nu există susținere pentru ele.
Întrebat când le va retrage, Șerban Nicolae a spus că "probabil" la ședința Comisiei juridice pentru acest proiect de lege.
"Toată lumea știe că avem un termen de dezbatere cu instituții publice. Nu aș vrea să iau prin surprindere pe cei pe care îi invit. (...) Nu există niciun fel de ambiție, nu există niciun fel de presiune în afară de cea pe care o văd ca să nu facem ceva sau ca să nu luăm o anumită decizie", a adăugat Șerban Nicolae.
Președintele Comisiei juridice a precizat că decizia finală va fi luată după ce vor exista "toate datele pe masă".
"Eu am solicitat la Administrația Națională a Penitenciarelor mai multe informații în legătură cu potențiale efecte (...) Sunt unii care spun că dacă nu rezolvă mare lucru mai bine să nu dăm deloc. Nu știu! Vedem și analizăm fără niciun fel de prejudecăți. (...) Se fac foarte mute speculații și atunci eu cum să îmi dau seama care este opinia majoritară și care este susținerea pentru asemenea texte. Nu este proiectul meu. Nu am inițiat niciodată o lege a grațierii. Dar dacă e să facem o dezbatere, eu nu o fac nici politizată, nici personalizată", a mai spus Șerban Nicolae.
El a subliniat că liderul PSD Liviu Dragnea este, de principiu, împotriva unei legi a grațierii.
Comisia juridică a Senatului a amânat săptămâna trecută, pentru 21 martie, dezbaterea și întocmirea raportului în ceea ce privește proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, inițiat de Guvern.
La acest proiect de lege, președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a depus o serie de amendamente care prevăd, printre altele, că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar și pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani.
De asemenea, se grațiază parțial trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani; parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.
Șerban Nicolae consideră că de proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse în varianta amendată de el ar putea beneficia aproximativ 2.700 de persoane.
AGERPRES