Șerban Nicolae: Aș vrea să văd și la alții dovezi concrete de genul celor împlinite de PSD în lupta anticorupție

Șerban Nicolae: Aș vrea să văd și la alții dovezi concrete de genul celor împlinite de PSD în lupta anticorupție

Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, afirmă că social-democrații au făcut pași concreți în lupta anticorupție și subliniază susținerea parlamentarilor acestui partid pentru un aviz favorabil solicitării președintelui Klaus Iohannis privind inițierea unui referendum național pe tema continuării luptei împotriva corupției și asigurării integrității funcției publice.

"Grupurile parlamentare ale PSD vor vota pentru un aviz favorabil solicitării președintelui României de organizare a unui referendum național pe aceste teme. Angajamentul nostru a fost același dintotdeauna și, așa cum am spus, am făcut pași concreți. Aș vrea să văd și la alții dovezi concrete de genul celor prezentate și întocmite și împlinite de PSD", a declarat Șerban Nicolae, luni, în plenul Parlamentului.

El a amintit că PSD a adoptat Ordonanța 43/2002 prin care s-a înființat Parchetul Național Anticorupție și Legea 161/2003 privind transparența în exercitarea funcțiilor publice, stabilind o serie întreagă de incompatibilități și regim de conflict de interese, de care se ține cont și în prezent.

"Cu alte cuvinte, angajamentul nostru în privința continuării luptei anticorupție și în privința integrității funcției publice se bazează pe documente palpabile, nu pe declarații politicianiste, nu pe discursuri sforăitoare și nici pe presupuneri. Îmi pare rău să constat că președintele României nu știe ce vrea poporul român și are nevoie să consulte prin referendum un lucru pe care noi putem să i-l confirmăm și să i-l spunem public: da, poporul român vrea continuarea luptei anticorupție, da, poporul român vrea întărirea integrității funcției publice", a adăugat Nicolae.

Șerban Nicolae a arătat că niciunul dintre parlamentarii care susțineau declarativ referendumul nu a depus un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017 prin care să aloce aproximativ 250 de milioane de lei, costul aproximativ al consultării referendare.

"Dincolo de declarațiile sforăitoare este foarte multă ipocrizie și, din păcate, este loc de foarte multă impostură. Unii luptă împotriva corupției doar din gură. Eu sunt convins că poporul român nu vrea continuarea luptei anticorupție prin protocoale secrete, nu vrea continuarea luptei anticorupție prin echipe mixte, nu vrea continuarea luptei anticorupție prin peste 40.000 de mandate de interceptare de convorbiri telefonice pe an pentru cetățenii români, cu mult peste SUA, Marea Britanie, peste Germania și peste alte state cu adevărat democratice. Asta nu este luptă anticorupție și întărirea integrității funcției publice. PSD a făcut pași concreți în asemenea privințe", a spus liderul senatorilor PSD.

El a punctat că nu există "niciun efect palpabil care să susțină ceea ce s-a comentat în spațiul public că (prin Ordonanța 13 — n.r.) ar fi pusă în pericol lupta anticorupție".

"Nu-și asumă nimeni dintre cei care critică Ordonanța 13 faptul că din 2016, din iunie, de când s-a dat decizia CCR, nicio instanță din România nu a mai pronunțat o condamnare pe abuzul în serviciu în forma din Codul penal redactat într-o vreme de tristă amintire. Și la ora actuală, întreaga societate românească trebuie să stea pe loc în această privință pentru că există foarte mută lașitate și foarte multă ipocrizie", a mai spus Șerban Nicolae.

Luni, plenul Parlamentului a avizat favorabil solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind inițierea unui referendum național cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”