Sentința în dosarul RCS&RDS, amânată cu două săptămâni
Magistrații de la Curtea de Apel București (CAB) au amânat pentru 12 mai sentința în dosarul în care Dan Voiculescu și fiica sa, Camelia Voiculescu, sunt acuzați de șantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.
La ultimul termen al procesului, procurorul de ședință a cerut condamnarea la închisoare a inculpaților din acest dosar — Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, Șerban Pop și George Daniel Matiescu, iar la individualizarea pedepselor să se țină seama de practica judiciară în materie, respectiv de dosarul în care Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani închisoare tot pentru infracțiunea de șantaj prin intermediul unor mijloace mass-media.
În opinia procurorului, instanța ar trebui să dea în acest caz condamnări mai mari decât cele aplicate în dosarul lui Dan Diaconescu, deoarece este vorba de sume de ordinul milioanelor de euro.
În ceea ce-l privește de Dan Voiculescu, procurorul a cerut ca pedeapsa pe care o va primi acesta să fie contopită cu condamnarea de 10 ani închisoare din dosarul ICA, la care să se adauge un spor de pedeapsă.
De asemenea, reprezentantul DNA a cerut ca Antena TV Group, Antena 3 și Intact Publishing să fie condamnate la plata unei amenzi și publicarea deciziei instanței, precum și reținerea formei agravante a infracțiunii de complicitate la șantaj în varianta prevăzută de Legea 78/2008 privind combaterea infracțiunilor de corupție.
Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, și Dan Voiculescu au fost trimiși în judecată pe 1 octombrie 2013, fiind acuzați de șantajarea administratorului firmei RCS&RDS, Ioan Bendei.
În același dosar au mai fost deferiți justiției fostul președinte al ANAF Șerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat și administrator al societăților Antena TV Group, Antena 3 și Intact Production, care este și singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum și firmele Antena TV Group, Antena 3 și Intact Publishing. Ei sunt acuzați în legătură cu folosirea acelor instituții media (televiziuni, publicații online și scrise) pentru șantaj cu scopul obținerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu și persoanele juridice Antena Tv Group și Intact Publishing sunt acuzate de șantaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu și SC Antena 3, de complicitate la șantaj, iar Șerban Pop, fost șef ANAF, în funcție la data faptelor, de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada 16 aprilie — 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.
"În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenințare cu publicarea, prin intermediul entităților media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situația în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparținând Antena TV Group la un preț dorit de inculpat. Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată și a persoanelor din conducerea acelei societăți", susțin procurorii.
Actele de constrângere, prin amenințare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziția inculpaților Camelia Voiculescu și Sorin Alexandrescu în 8 mai și difuzat în perioada 9 — 30 mai cu o frecvență de 5 ori pe zi — în total de 401 ori, de toate posturile TV aparținând SC Antena TV Group și Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.
DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condițiile impuse.
"Informațiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop, președinte ANAF. Astfel, în februarie, acesta din urmă i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajații Gărzii Financiare, în condițiile în care, în calitatea sa de președinte al ANAF, era obligat să asigure confidențialitatea informațiilor obținute, în virtutea funcției, de la angajați. În acest fel, Șerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuțiile cu partea vătămată și, totodată, un potențial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obținut promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF", mai spun procurorii.
DNA menționează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acțiunile desfășurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite să mențină și să accentueze starea de presiune psihică asupra părții vătămate.
Prin intermediul site-urilor Income Magazin și Jurnalul Național deținute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor știri negative la adresa societății reprezentate de Bendei, în scopul susținerii actelor de șantaj exercitate. De asemenea, el a acceptat și a semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie 2013 către Ioan Bendei și către alte persoane, în condițiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigație jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin amenințare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupție.
DNA mai arată că, în 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și Camelia Voiculescu.
AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)