Sentință în cazul românilor care au uluit America după ce au furat sute de mii de dolari. Dosarul, instrumentat de Secret Service

Sentință în cazul românilor care au uluit America după ce au furat sute de mii de dolari. Dosarul, instrumentat de Secret Service

Zilele trecute, Tribunalul Brașov a dat verdictul în primă instanță în cazul unui grup infracțional acuzat că a sustras sute de mii de dolari din bancomatele din patru state americane prin clonarea cardurilor. În multe cazuri, banii erau trimiși în România ascunși în haine.

Hotelul Empire New York, locul unde un inculpat a cheltuit mii de dolari FOTO Empire Hotel

Hotelul Empire New York, locul unde un inculpat a cheltuit mii de dolari FOTO Empire Hotel

Liderii grupării erau trei frați din Brașov - Emanoil, Constantin și Cătălin Alexa. Iar o mare parte din banii furați din bancomate erau folosiți în investiții imobiliare, excursii scumpe la New York și în Antalya. Banii erau trimiși la destinatari cu nume false, în realitate apropiați ai grupării ce număra în total 13 membri.

Tribunalul Brașov a dispus confiscarea specială a peste 260.000 de dolari de la membrii grupării infracționale, precum și a două vile de lux construite din banii sustrași din bancomatele din America. Liderii grupării au fost condamnați la închisoare cu executare, însă sentința nu e definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare. Emanoil Alexa a primit 5 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce în cazul lui Constantin Alexa, pedeapsa a fost de 5 ani și 10 luni de închisoare. Al treilea frate, Cătălin Alexa, a fugit din țară de mai mult timp, fiind condamnat în lipsă la 7 ani și 4 luni de închisoare.

Conform anchetatorilor americani, membrii grupării au clonat în 2018 într-o singură lună peste 250 de carduri. Iar pe 17 decembrie 2018, de exemplu, au scos bani de pe 220 de carduri clonate.

Cazul a ajuns în atenția Secret Service în 2019, după numeroase reclamații ale americanilor cărora le dispăruseră bani din conturi . Iar de aici a început o amplă anchetă în care au fost cooptate și autoritățile din România. Iar în februarie 2020 cinci persoane au fost arestate în România și alte opt în Statele Unite. În cele din urmă, au fost trimise în judecată nouă persoane. Însă mai este în derulare și ancheta autorităților americane, membrii grupării infracționale riscând pedepse cu închisoarea în America.

Infracțiunile comise de români au fost comise în patru state americane: Washington, Carolina de Sud, New Jersey (zeci de transferuri făcute din orașele Ewing și Trenton) și Carolina de Nord, în orașul Greensboro.

În multe cazuri, așa cum au dovedit anchetatorii, banii erau trimiși ascunși în haine puse în colete.

De exemplu, așa cum precizează anchetatorii, o rudă a unuia dintre infractori a intrat în octombrie 2019 în posesia sumei de 15.500 de dolari, ”nedeclarată şi ascunsă printre haine în interiorul unui colet expediat din New York în România, sumă provenind din săvârşirea de infracţiuni informatice pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, având trecut la destinatar un nume fals”.

Doi dintre infractori aveau legitimații false de reporteri la o televiziune americană

Cea mai mare sumă a fost trimisă ascunsă în haine în mai 2019. E vorba de 24.000 de dolari trimiși de către unul dintre membrii bandei, sumă ajunsă la soția și fiul său.

Unii dintre membrii bandei au intrat fraudulos în Statele Unite din Canada, după ce au aterizat la Vancouver.

Toate infracțiunile au fost comise în perioada septembrie 2018-decembrie 2019.

Din banii furați din bancomate, membrii grupării și-au cumpărat mașini de lux, și-au luat bilete de avion în America, au mers în excursii de cinci stele în Antalya și au cumpărat mai multe vile.

După cum spun ofițerii de la Secret Service, unul dintre inculpați a stat 11 nopți cu soția la hotelul de patru stele Empire din New York, plătind suma de 12.490 pe platforma Booking.com.

La audieri, anchetatorii au demontat afirmațiile câtorva inculpați, care au spus că au trimis din SUA 49.000 de dolari ca sprijin familial pentru rudele din România. Numai că dovezile i-au contrazis: banii erau proveniți din bani furați din conturile multor cetățeni americani.

La percheziții, anchetatorii de la Secret Service au găsit în locuințele închiriate de români în America zeci de dispozitive de clonare a cardurilor. Iar amprentele unora dintre membrii grupării au fost găsite pe dispozitivele de skimming.

Doi dintre membri grupării și-au făcut documente falsificate în engleză, documente din care rezulta că sunt angajați ai unei televiziune americane, făcând și adeverințe false conform cărora aveau salarii de 4.500 de dolari pe lună. Adeverințele false au fost folosite ulterior pentru obținerea de carduri în Statele Unite.

Iar Secret Service a făcut numeroase interceptări telefonice din care a reieșit clar cum erau organizați membrii bandei de români care a păgubit numeroși americani cu sute de mii de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Foarte interesant!

3 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

4 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

5 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA