Senatul Congresului SUA a aprobat proiectul de buget de aproape 1,7 trilioane de dolari cu un pachet de ajutor pentru Kiev
Senatul Congresului SUA a aprobat joi proiectul de buget al țării pentru anul fiscal 2023 (se încheie pe 30 septembrie) de aproximativ 1,7 trilioane de dolari, care prevede alocarea a 44,9 miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul. Şedinţa camerei superioare a legislativului american este transmisă de C-SPAN .
Capitoliul. Foto: Shutterstock
Suma totală a cheltuielilor prevăzute de acest buget va fi mai mare decât în 2022, când această cifră a fost stabilită la 1,52 trilioane de dolari. Majoritatea fondurilor - 858 de miliarde de dolari - vor merge pentru apărare, cu 722,5 miliarde de dolari alocați pentru cheltuieli non-apărare. În bugetul SUA pentru acest an, apărării i-au fost alocate cu aproximativ 10% mai puțin (aproximativ 782 de miliarde de dolari).
Washingtonul intenționează să aloce 44,9 miliarde de dolari pentru sprijin de urgență Ucrainei, precum și aliaților NATO, o parte din fonduri fiind alocate pentru pregătirea armatei ucrainene și pentru reumplerea stocurilor de arme transferate la Kiev. În același timp, în bugetul pentru acest an, sprijinul total pentru Ucraina a fost oferit la nivelul de 13,6 miliarde de dolari, adică de aproape trei ori mai puțin decât era planificat în 2023.
Peste 300 de milioane de dolari sunt alocate „contra influenței Rusiei”, inclusiv sprijin pentru „independența energetică și stabilitatea economică” a țărilor „sub presiune” din partea Federației Ruse. Proiectul de buget a inclus și un amendament care permite retragerea activelor oamenilor de afaceri ruși înghețate ca urmare a sancțiunilor pentru transferul acestora în Ucraina.
În viitorul apropiat, proiectul de buget federal va fi examinat de Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Dacă documentul este aprobat de camera inferioară, acesta va fi trimis președintelui Joe Biden pentru semnare. Pe 23 decembrie expiră inițiativa de finanțare temporară aprobată anterior a guvernului. Dacă bugetul nu este aprobat până la acel moment, Congresul va trebui să adopte o altă rezoluție privind bugetul interimar. În caz contrar, SUA s-ar putea confrunta cu o altă închidere guvernamentală. Ultima dată s-a întâmplat acest lucru pe 22 decembrie 2018, în urma căreia funcționarii publici au intrat în concediu forțat pentru un record de 35 de zile.
Sursa: adevarul.ro