Senatul cere Guvernului şi Comisiei Europene să analizeze studiile care atrag atenţia asupra vulnerabilităţilor tehnologiei 5G

Senatul cere Guvernului şi Comisiei Europene să analizeze studiile care atrag atenţia asupra vulnerabilităţilor tehnologiei 5G

Senatul solicită Guvernului şi Comisiei Europene să analizeze studiile care atrag atenţia asupra pericolelor şi vulnerabilităţilor tehnologiei 5G, se arată într-un proiect de hotărâre adoptat marţi de senatori.

Plenul Senatului a adoptat, cu majoritate de voturi, raportul Comisiei pentru Afaceri Europene la proiectul de hotărâre referitor la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Implementarea reţelelor 5G în condiţii de siguranţă în UE - Punerea în aplicare a setului de instrumente al UE. Documentul european prezintă modul în care reţelele 5G sunt pe punctul de a genera o plajă largă de oportunităţi pentru cetăţenii, societatea si economia Europei.

Potrivit raportului, Senatul salută lansarea procesului de reflecţie privind beneficiile şi vulnerabilităţile utilizării tehnologiei 5G, sprijină ambiţia Europei de a devenit lider mondial al celei de-a patra revoluţii industriale (Industria 4.0) şi prin beneficiile utilizării tehnologiei 5G, pentru a se putea astfel genera oportunităţi multiple cetăţenilor, societăţii, economiei europene.

Prin aceeaşi hotărâre, Senatul atrage însă atenţia că există atât studii ştiinţifice care semnalează pericolul şi vulnerabilităţile tehnologiei 5G, cât şi "fake news-uri", care pot duce la o imagine eronată a opiniei publice despre tehnologia 5G, precum şi consecinţe negative, între care distrugerea unor proprietăţi private, ca antenele 5G, proteste în stradă, etc.

Potrivit documentului, Senatul solicită astfel Comisiei Europene, cât şi Guvernului: să analizeze cu prioritate studiile care atrag atenţia asupra vulnerabilităţilor şi pericolelor tehnologiei 5G, să demareze un dialog transparent cu opinia publică şi reprezentanţii societăţii civile asupra oportunităţilor, vulnerabilităţilor şi pericolelor tehnologiei 5G, precum şi să demareze împreună cu reprezentanţii societăţii civile, comunitatea universitară şi cea ştiinţifică studii ample care să propună soluţii pentru eliminarea vulnerabilităţilor şi pericolelor tehnologiei 5G de orice natură.

"Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituţiile europene", se mai arată în document.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a afirmat, în plen, că Ministerul Sănătăţii lipseşte din grupul interministerial care se ocupă de strategia naţională 5G.

"Ministerul Sănătăţii ne-a vorbit despre un program de digitalizare şi de medicină online lăudabil, dar acelaşi minister lipseşte din grupul interministerial care se ocupă de strategia naţională 5G şi nici nu se pronunţă pe îngrijorările reale sau imaginare ale populaţiei pe această temă. Observaţiile pentru Comisia Europeană, dar şi pentru Guvern sunt numeroase. (...) Dacă dorim ca politica şi Guvernul şi Parlamentul să devină din nou mai relevante, aceste documente trebuie chiar discutate, trebuie dezbătute în condiţii mai normale cu cetăţenii, cu specialiştii şi între noi, şi trebuie adoptate măsurile care decurg din ele. Altfel, istoria merge înainte, iar noi o să rămânem de căruţă", a spus Gabriela Creţu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…