Senatul a ales conducerea comisiilor permanente de specialitate
Senatul a adoptat, în ședința plenului de joi, cu unanimitate de voturi, componența birourilor de conducere a celor 22 de comisii permanente de specialitate.
Liberalii (30 de senatori) dețin șefia a cinci comisii de specialitate: Comisia economică, industrii și servicii — Daniel Zamfir, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională — Iulian Dumitrescu, Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități — Marius Nicoară, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții — Iancu Caracota, Comisia românilor de pretutindeni — Viorel Badea.
USR (13 senatori) deține în Senat funcția de președinte în două comisii de specialitate: Comisia pentru mediu — Allen Coliban, respectiv Comisia pentru egalitatea de șanse — Adrian Weiner.
ALDE (nouă senatori) deține președinția a două comisii: Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO — Teodor Meleșcanu, respectiv Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare — Niță Ilie, iar UDMR (nouă senatori) are președinția Comisiei pentru sănătate publică, funcție deținută de Laszlo Attila.
Funcția de președinte al Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică a revenit în această sesiune PMP (opt senatori) și este deținută de fostul președinte Traian Băsescu.
De asemenea, PSD deține în Comisia juridică și funcția de secretar (Adrian Diaconu), în Comisia pentru constituționalitate funcția de vicepreședinte (Viorel Sălan) și de secretar (Gabriel Leș), în Comisia economică — vicepreședinte (Marius Alexandru Dunca), în Comisia pentru buget — secretar (Ștefan Mihu), în Comisia pentru agricultură — secretar (Lucian Trufin), în Comisia pentru politică externă — secretar (Șerban Valeca), în Comisia pentru administrație publică — secretar (Ioan Deneș), în Comisia pentru apărare — vicepreședinte (Liviu Brăiloiu), în Comisia pentru muncă — secretar (Valer Breaz), în Comisia pentru învățământ — secretar (Liliana Sbîrnea), în Comisia de sănătate — vicepreședinte (Florian Bodoc), în Comisia pentru cultură — secretar (Lucian Romașcanu), în Comisia pentru drepturile omului — vicepreședinte (Narcis Chisăliță), în Comisia pentru egalitatea de șanse — vicepreședinte (Gheorghe Pop), în Comisia pentru dezvoltare regională — vicepreședinte (Horia Soporan), în Comisia pentru cercetarea abuzurilor — vicepreședinte (Sorina Pintea), în Comisia românilor de pretutindeni — vicepreședinte (Nicolae Marin), în Comisia pentru transporturi — secretar (Gheorghe Marin), în Comisia pentru mediu — vicepreședinte (Emanoil Savin), iar în Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, PSD deține funcția de secretar, poziție ocupată de Ștefan Oprea.
PNL deține în Comisia juridică funcția de vicepreședinte (Nicoleta Pauliuc), în Comisia de buget — vicepreședinte (Florin Cîțu), în Comisia pentru administrație publică — vicepreședinte (Cornel Popa), în Comisia pentru muncă — vicepreședinte (Carmen Hărău), în Comisia pentru dezvoltare regională — secretar (Răducu Filipescu), în Comisia pentru cercetarea abuzurilor — secretar (Costel Șoptică), în Comisia pentru afaceri europene — secretar (Cătălin Toma), iar în Comisia pentru mediu, liberalii dețin și funcția de secretar, ocupată de Ioan Chirteș.
USR deține în Comisia pentru apărare funcția de secretar (Nicu Fălcoi), în Comisia pentru afaceri europene — vicepreședinte (Cristian Ghica), în Comisia românilor de pretutindeni — secretar (Radu Mihail), în Comisia pentru dezvoltare și strategie economică—vicepreședinte (Nicoleta Dinu).
"Noi, cel puțin funcțiile de președinți, nu le-am negociat, ci le-am primit la sfârșit. Adică au fost oarecum impuse, ca să spun așa. Am dorit să precizez acest lucru", a subliniat liderul grupului senatorial al USR, Cristian Ghica.
ALDE deține și funcția de vicepreședinte în Comisia pentru transporturi (Iriza Scarlat) și de secretar în cea pentru sănătate (Ionuț Sibinescu).
UDMR deține trei funcții de vicepreședinte: în Comisia pentru agricultură (Tanczos Barna), Comisia pentru învățământ (Novak Csaba-Zoltan) și în Comisia pentru cultură (Turos Lorand).
PMP deține funcția de vicepreședinte în Comisia pentru Regulament (Severica Covaciu) și de secretar în Comisia economică (Vasile Lungu) și în cea pentru egalitate de șanse (Gabi Ionașcu).
De asemenea, Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi și prin vot deschis, și componența nominală a comisiilor de specialitate.
"Comisiile permanente, în număr de 22, funcționează pe toată durata mandatului Senatului conform art. 66, alin. 1-2 din Regulamentul Senatului. Numărul locurilor în comisiile permanente ce revine fiecărui grup se stabilește prin negociere între reprezentanții grupurilor parlamentare astfel încât să se respecte configurația politică a Senatului la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, conform art. 45, alin. 1 din Regulament. Toți senatorii, cu excepția președintelui Senatului, sunt obligați să facă parte din cel puțin o comisie permanentă. (...) Un senator nu poate face parte din mai mult de două comisii permanente, cu excepția Comisiei pentru Regulament, care este o comisie permanentă specială, formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, iar membrii acestei Comisii nu pot face parte din Biroul permanent", a declarat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în debutul ședinței de plen.
AGERPRES