Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care pensiile de până în 3.000 de lei sunt neimpozitate

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care pensiile de până în 3.000 de lei sunt neimpozitate

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, prin care pensiile de până la 3.000 de lei sunt scutite de impozitare.

Camera Deputaților este for decizional FOTO: Inquam Photos

Camera Deputaților este for decizional FOTO: Inquam Photos

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 14 decembrie, a fost citită în plen de președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu , care a condus ședința de astăzi a plenului.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V 'Contribuţii sociale obligatorii” se arată în propunerea legislativă.

Inițiatorul își motivează inițiativă legislativă prin faptul că „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici" şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, "ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă".

Potrivit expunerii de motive, în ultimii cinci ani „nu au intervenit ajustări asupra acestui plafon care stabilește venitul impozitabil lunar din pensii”.

„În ultimii cinci ani, însă, nu au mai interveni ajustări asupra acestui plafon care stabilește venitul impozitabil lunar din pensii, deși inflația anuală a variat între 3% și peste 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate în perioade 2017-2022, au determinat creșterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru mulți pensionari, majorări care, în parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depășesc nivelul de 2.000 de lei”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, tot în expunerea de motive se arată că , măsura are un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 de milioane de lei lunar, iar impactul bugetar va fi acoperit în integralitate din creșterea veniturilor bugetului de stat din TVA, alte taxe și impozite fiscale și creșterea veniturilor bugetului general consolidat în parte parte a anului 2022.

Inițiatorul propunerii legislative este fostul ministrul al muncii din partea liberalilor, deputatul PNL Raluca Turcan. PSD nu este însă de acord cu propunerea legislativă, motiv pentru care cel mai probabil proiectul nu va ajunge la dezbatere în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”