Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care pensiile de până în 3.000 de lei sunt neimpozitate

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care pensiile de până în 3.000 de lei sunt neimpozitate

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, prin care pensiile de până la 3.000 de lei sunt scutite de impozitare.

Camera Deputaților este for decizional FOTO: Inquam Photos

Camera Deputaților este for decizional FOTO: Inquam Photos

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 14 decembrie, a fost citită în plen de președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu , care a condus ședința de astăzi a plenului.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V 'Contribuţii sociale obligatorii” se arată în propunerea legislativă.

Inițiatorul își motivează inițiativă legislativă prin faptul că „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici" şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, "ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă".

Potrivit expunerii de motive, în ultimii cinci ani „nu au intervenit ajustări asupra acestui plafon care stabilește venitul impozitabil lunar din pensii”.

„În ultimii cinci ani, însă, nu au mai interveni ajustări asupra acestui plafon care stabilește venitul impozitabil lunar din pensii, deși inflația anuală a variat între 3% și peste 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate în perioade 2017-2022, au determinat creșterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru mulți pensionari, majorări care, în parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depășesc nivelul de 2.000 de lei”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, tot în expunerea de motive se arată că , măsura are un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 de milioane de lei lunar, iar impactul bugetar va fi acoperit în integralitate din creșterea veniturilor bugetului de stat din TVA, alte taxe și impozite fiscale și creșterea veniturilor bugetului general consolidat în parte parte a anului 2022.

Inițiatorul propunerii legislative este fostul ministrul al muncii din partea liberalilor, deputatul PNL Raluca Turcan. PSD nu este însă de acord cu propunerea legislativă, motiv pentru care cel mai probabil proiectul nu va ajunge la dezbatere în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet